sreda, 19. 10. 2005

NOVINARSKA KONFERENCA "LJUBLJANSKE STOLETNICE"

Županja MOL Danica Simšič, direktor Grand hotela Union Bogdan Lipovšek, načelnik Oddelka MU MOL za kulturo in raziskovalno dejavnost Blaž Peršin, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek, predsednik Turistične zveze Slovenije Marjan Rožič in direktorica Zavoda za turizem Ljubljana Barbara Vajda so v Banketni dvorani Mestne hiše sodelovali na novinarski konferenci "Ljubljanske stoletnice" in predstavili prireditev Ljubljana 1905.

Županja MOL Danica Simšičje povedala, da letošnje leto zaznamujejo številni častitljivi jubileji. V Ljubljani mineva 100 let od postavitve spomenika dr. Francetu Prešernu, 100 let odprtja ljubljanskega hotela Union, 100 let ustanovitve Deželne zveze za pospeševanje tujskega prometa na Kranjskem, ki je predhodnica Turistične zveze Slovenije in 100 let, odkar je takratni župan Ivan Hribar odkupil Ljubljanski grad. Obenem je povabila vse meščanke, meščane in ostale, da se 28. in 29. oktobra 2005 pridružijo pestremu dogajanju v okviru prireditve Ljubljana 1905.

Načelnik Oddelka MU MOL za kulturo in raziskovalno dejavnost Blaž Peršin je ob 100 letnici postavitve Prešernovega spomenika na Prešernov trg predstavil njegovo zgodovino in obnovitvena dela, ki trenutno potekajo.

Direktor Grand hotela Union Bogdan Lipovšekje ob tej priložnosti predstavil zgodovino 100 letnega obstoja ljubljanskega hotela Union. Dejal je, da je bil hotel Union uradno odprt 28. oktobra 1905. V počastitev tega dogodka bo v preddverju Grand hotela Union priložnostna razstava o zgodovini secesijskega hotela, organizirali pa bodo tudi meščansko poroko, secesijski ples, mednarodni bridge turnir in vrsto drugih dogodkov.

Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlekje ob letošnjih ljubljanskih stoletnicah predstavil zgodovino Ljubljanskega gradu. Deželni grad je 16. maja 1905 prešel v mestne roke za 60.200 kron, ko je takratni župan Ivan Hribar podpisal pogodbo o njegovem nakupu. Poudaril je, da ima Ljubljanski grad ogromno obiskovalcev, ki se iz leta v leto povečujejo. V okviru jubilejnega dogodka je omenil vrsto prireditev, ki so in bodo potekala na Ljubljanskem gradu.

Predsednik Turistične zveze Slovenije Marjan Rožič je predstavil stoletnico Turistične zveze Slovenije. Predhodnica Turistične zveze Slovenije je Deželna zveza za pospeševanje tujskega prometa na Kranjskem, ki je bila ustanovljena leta 1905.

Direktorica Zavoda za turizem Barbara Vajdapa je postregla z nekaj podatki s področja turizma v MOL. Poudarila je 18% povečanje obiska ljubljanskih TIC centrov, 19% povečanje števila naročenih vodenj po Ljubljani in 18% povečanje tujih gostov, ki so ustvarili 9% več nočitev kot lansko leto.

Služba za odnose z javnostmi MOL