sreda, 25. 8. 2021

Novo šolsko leto v Pionirskem domu

V Pionirskem domu, javnem zavodu z bogato in pestro tradicijo, v novo šolsko leto vstopajo optimistično. Tako kot do sedaj, tudi letos ponujajo več kot 30 kulturno-umetniških in 12 jezikovno-kulturnih programov namenjenih otrokom, mladim in odraslim.

Viktorija Potočnik, direktorica Pionirskega doma: “Več kot 1000 tečajnikov naše kulturno-umetniške in jezikovno-kulturne dejavnosti obiskujejo vsako leto. S tem spodbujamo zanimanje za kulturno-umetniško in jezikovno-kulturno ustvarjanje, raziskujemo in razvijamo lastne kreativne potenciale in ustvarjamo trajne uporabnike kulturnih vsebin. V obdobju epidemije smo naše programe prestavili na splet. Potrudili smo se, da ohranjamo bližino in skupnost. Zaprtje šol je rezultiralo v psiholoških in socialnih stiskah otrok. Na pristojne oblasti apeliramo: ne zapirajte šol!” 

Individualni pedagoški pristopi 

V Pionirskem domu že leta razvijajo individualne pedagoške pristope, ki presegajo institucionaliziran okvir splošnega izobraževanja in temeljijo na interdisciplinarnem povezovanju. Tako bodo njihove vsebine v letošnjem šolskem letu še bolj prisotne v šolah.

Vesna Tripković, vodja oddelka za kulturo Pionirskega doma: “Na festivalih spodbujamo aktivno participacijo otrok in slavimo njihovo ustvarjalnost. V poseben ponos pa nam je, da v letošnjem šolskem letu nadaljujemo z razvijanjem izobraževanj, ki so namenjeni pedagogom. Sedem izmed njih je bilo uvrščeno v program KATIS, ki prepoznava kvalitetne pedagoške vsebine.”

Otroci slikajo. Foto: N. Rovan
Ustvarjanje v Pionirskem domu. Foto: N. Rovan

Osem festivalov, ki gojijo ljubezen do kulture

V novem šolskem letu se bo v Pionirskem domu zvrstilo osem različnih festivalov, namenjenih mladim iz Slovenije in tujine: gledališki, plesni, glasbeni, likovni, literarni in filmski festival, pa festival znanosti in umetnosti ter festival Pionirskega doma.

Gledališki festival. Foto: arhiv Pionirskega doma
Gledališki festival. Foto: arhiv Pionirskega doma

Mednarodno sodelovanje - prostor povezovanja in novih zgodb

Pionirski dom se dobro počuti tudi v mednarodnih vodah. Sodelovanje in vodenje projektov v sklopu Ustvarjalne Evrope je od leta 2017 v Pionirskem domu stalnica. V sklopu Ustvarjalne Evrope je Pionirski dom nosilec projekta Mlado gledališče v gibanju, partner v mednarodnem projektu Liberty, stateški partner v projektu Učenje mladih skozi umetnost, partner v projektu Medkulturno gledališče in vodja projekta Erasmus+ Kdo je mlada Evropa?.

Bjanka Kršmanc, pomočnica direktorja Pionirskega doma: “V Pionirskem domu smo ponosni, da v obdobju epidemije koronavirusa sodelovanje niso prekinili: dobili smo se preko spleta, pripravljali video vsebine in publikacije.”

Pod okriljem Pionirskega doma je več kot 2500 posameznikov uspešno opravilo različne nivoje izpitov, od izpitov za najmlajše (Young Learners) do najvišjih nivojev (C2 Proficiency). Leta 2019 smo svoje poslanstvo še obogatili in postali uradni izpitni center za izpite Cambridge Assessment English. Pionirski dom je od leta 2014 pooblaščen Izpitni center z licenco Instituta Cervantes za mednarodne izpite Diplomas de Español como Lengua Extranjera (DELE A1-C2) iz španskega jezika. 

Tadeja Vovk, vodja oddelka tujih jezikov in kultur: “V novem letu pa bomo ponovno začeli z izvajanjem mednarodnih izpitov našega izpitnega centra.”

Pestro poletje Pionirskega doma

V Pionirskem domu je bilo živahno celo poletje. Izvedli so kar 19 programov poletnih počitniških šol, ki jih je obiskalo 209 tečajnikov in tečajnic. Učili so se cirkuških veščin, jezika, kiparili in obiskovali galerije. To poletje so v Pionirskem domu tečajnikom ponudili nov program Umetniški laboratorij, v okviru katerega otroci pridobijo izkušnje znanstvenika in umetnika. Program bodo obdržali kot redno dejavnost.

 

Preberite tudi: