sreda, 5. 6. 2019

Novo življenje energetsko prenovljene Viške hiške

V okviru družbeno odgovornega projekta energetske prenove smo energetsko prenovili Viško hiško, v kateri ima prostore Slovenska filantropija.

foto viška hiška

Družbeno odgovorni projekt je v partnerstvu združil tri sektorje – gospodarskega, nevladnega in sektor lokalne samouprave – podjetje Borzen, Slovensko filantropijo in Mestno občino Ljubljana.

Novo življenje Viške hiške

V okviru prenove smo uredili nov, varčni sistem upravljanja z energijo za prihodnost. Študentje Biotehniške fakultete so skupaj s podporniki projekta delili svoje predloge in zamisli za ureditev zunanjega prostora, kjer nameravamo postaviti tudi letno kuhinjo in manjše nogometno igrišče za uporabnike Dnevnega centra za migrante.

foto župan

Župan Zoran Janković je poudaril: »Ko smo hišo pridobili, smo jo najprej nameravali porušiti, ker je bila v zelo slabem stanju in na tem mestu urediti parkovno površino. K sreči smo se našli s Slovensko filantropijo in začeli pisati drugačno zgodbo, v kateri je grdi raček zrasel v laboda. Moram se zahvaliti dr. Peršolji in Borzenu, saj so prišli do nas in ponudili donacijo v sklopu projekta. Vedno pravim, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu, predvsem zaradi ljudi, in tukaj tako ljudje kot tudi hiša z okolico dokazujejo, da v Ljubljani ni lep in urejen samo center, kot nekateri trdijo. Vesel sem, da smo v nesmiselni gonji, ko se ljudi deli glede na barvo kože, veroizpoved ali nacionalnost, sposobni pokazati, da pri nas ni tako. Rad bi pohvalil Slovensko filantropija, ker imajo pravo idejo in dobro delajo. S tem sodelovanjem dokazujemo, da v Ljubljani vse sprejemamo odprtih rok in da različni skupaj živimo v sožitju. Čestitke vsem, še posebej tistim, ki ste hišo pomagali prenoviti s prostovoljskim delom.«

karlo peršolja

»Pomembno poslanstvo družbe Borzen je tudi ozaveščanje ter informiranje na področju izrabe obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije. Mislim, da smo se v partnerstvu s Slovensko filantropijo in Mestno občino Ljubljana zelo dobro uskladili. Tudi moji sodelavci so v projekt vložili ogromno prostega časa, za kar se jim zahvaljujem. S tovrstnimi projekti širimo zavedanje, da energija ni samoumevna; ni nam dana, ampak moramo vanjo veliko vložiti. Da energijo pridobivaš preko obnovljivih virov, kot jo tukaj na Viški hiški, predstavlja korak k vsemu, k čemer dandanes stremi razviti svet. Sončna elektrarna, ki smo jo postavili, bo v naslednjem letu proizvedla več električne energije, kot jo porabita dve povprečni štiričlanski družini, kar je lep dosežek. Prepričani smo, da bo hiša postala demonstracijski projekt primera dobre prakse,« je dodal dr. Karlo Peršolja, direktor podjetja Borzen.

tereza novak

»Leta 2013 smo skupaj s Fakulteto za arhitekturo skovali načrt, da bomo Viško hiško obnovili, čeprav nismo imeli zadostnih sredstev. Hoteli smo pokazati, da se marsikaj da doseči, če 'se stopi skupaj'. Za tak podvig je potrebnega veliko poguma in vztrajnosti, dobre volje in veselja do prostovoljstva, ki so ga vsi moji sodelavci izkazali ravno za to hišo. Potrebni pa so bili tudi ljudje, ki razumejo, zakaj mi to počnemo – tukaj bi se zahvalila Mestni občini Ljubljana, podjetju Strabag in Javni razsvetljavi – da smo hišo pripravili za vselitev leta 2017. Ko je podjetje Borzen v dogovoru z MOL za demonstracijski projekt izbralo prav nas, smo bili navdušeni. S pomočjo teh dveh partnerjev in več podjetij-donatorjev smo hišo dokončno obnovili obenem pa tudi demonstrirali, da delamo z ljudmi, ki so vredni podpore. Manjši objekt poleg hiše smo namreč obnovili skupaj z begunci in prosilci za azil, ki so ob tem pridobili tudi dragocene izkušnje za delo. Zdaj je ta prostor namenjen Dnevnemu centru za migrante. Radi povemo, da s svojim delom ustvarjamo dobre zgodbe, ampak zgodba dobrega sodelovanja z različnimi akterji v družbi, ki se je spisala okoli Viške hiške, je pa res izjemna in prinaša pozitivne premike. Zahvaljujem se vsem omenjenim za zaupanje, zaradi vas smo danes tu – v izjemno prijetnem prostoru, odprtim za vse, ki žanje pohvale. S pomočjo študentov in mentorjev iz Biotehnične fakultete ga bomo še polepšali, da bo predstavljal enega najlepših delov mesta Ljubljana!«, Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije.

Viška hiška je vzorčni primer dobre prakse

viška hiška

Projekt smo uspešno izpeljali s podporo donatorjev Javna razsvetljava, BSP Energetska Borza, CRMT, GEN energija, GEN-i sonce, ELES, ENERGIJA PLUS, JUB, MENET PLUS, SEMANTIKA, SODO in UNISTAR. V prenovo pa smo vključili tudi prosilce za azil.
Viška hiška je postala pilotni vzorčni primer dobre prakse, kar pomeni, da je na voljo za oglede in prikaz dodane vrednosti celovite energetske sanacije in samooskrbe.
Po modelu sodelovanja s Fakulteto za arhitekturo smo se dogovorili še za sodelovanje z Biotehniško fakulteto v Ljubljani, v okviru katerega bodo študenti v tem in naslednjem študijskem letu naredili načrt in uredili okolico hiše.

Energetska sanacija je obsegala:

  • Dokončana je bila energetska prenova hiše (ovoj stavbe, …)
  • Postavljena je bila samooskrbna sončna elektrarno s shranjevalnikom elektrike (baterije)
  • Postavljen je bil sistem napredne storitve upravljanja z energijo
  • Postavljena je bila električna polnilnica

 

Preberite tudi: