ponedeljek, 29. 5. 2023

Pionirski dom praznuje

V četrtek, 25. maja 2023, je potekala slavnostna prireditev ob 60. obletnici delovanja Pionirskega doma - Centra za kulturo mladih. Visokemu jubileju so v letošnjem letu namenili več dogodkov, zadnji pa bo 31. avgusta 2023, ko bodo na pregledni razstavi o svojem delovanju pripravili prav poseben dogodek.

Pionirski dom - opora pri nadaljnji poklicni poti 

Na prireditvi so v Pionirskem domu vnovič dokazali, da delujejo v pravo smer, saj smo bili priča nastopom tečajnikov, ki so dvorano spravili do solz smeha. Z nami je bilo tudi pet nekdanjih tečajnikov Pionirskega doma, ki so poudarili, da jim je ravno Pionirski dom začrtal nadaljnjo poklicno pot. Da jim je pomagal pri dvigu samozavesti in iskanju sebe v občutljivem mladostniškem obdobju.

Saša Pavček, Aleš Valič, Barbara Murn Vrviščar, Tjaša Ficko in Igor E. Bergant.
Saša Pavček, Aleš Valič, direktorica Pionirskega doma Barbara Murn Vrviščar, podžupanja Tjaša Ficko in Igor E. Bergant. Foto: Pionirski dom

    

Dramska in filmska igralka, pesnica, esejistka, dramatičarka in profesorica na AGRFT, Saša Pavček je obiskovala tečaj gledališča pri pedagoginji Dragi Ahačič. Poudarila je, kako domače se je počutila na urah gledališča in, da je s pomočjo izjemne pedagoginje in različnih vlog premagala disleksijo. Igralkina ljubezen do ustvarjanja se je rodila v Pionirskem domu in jo spremlja še danes.

Ure gledališča je obiskovala tudi Nika Kovač, sociologinja, antropologinja, ustanoviteljica in direktorica Inštituta 8. marec. Na tečaj je hodila mnogo let in izpostavila, kako zelo ji je pomagalo, da je znebila različnih strahov. Da ji metode, ki se jih je priučila v Pionirskem domu, koristijo še danes.

Slavnostna prireditev. Foto: N. Rovan
Nastopi tečajnikov so dvorano spravili do solz smeha. Foto: N. Rovan 

   

Aleš Valič, ki velja za enega najbolj prepoznavnih slovenskih dramskih igralcev, dolgoletni član ansambla ljubljanske Drame, profesor umetniške besede na AGRFT, se je Pionirskem domu pridružil prav v prvem letu ustanovitve, 1963. Obiskoval je gledališki krožek pri Dragi Ahačič in lutkarstvo, za katerega ga je navdušil Lojze Kovačič. Slednji ga je naučil, da je bolj kot vse v življenju pomembno slediti svojemu srcu.

Prepoznavni novinar in voditelj Igor E. Bergant je vrsto let obiskoval tečaj nemščine. Po zaslugi pedagogov, predvsem Sama Vrtačnika, je Bergant resnično osvojil nemščino, svoj drugi materni jezik, zato je bil Pionirski dom vsa leta njegov drugi dom. Meni, da je za otroke izjemno pomembno, da se učijo tujih jezikov, saj tako še bolj spoznajo sebe in svojo širino – v vsakem jeziku razmišljamo malce drugače.

Svoje spomine je z nami delil tudi etnolog, univerzitetni profesor in publicist, dr. Janez Bogataj. Obiskoval je likovni krožek še v Pionirski knjižnici na Kongresnem trgu in kot sam pravi, je bila to njegova prva šola. Zaradi odličnih mentorjev, kot sta bila Bogdan Borčić in Alenka Gerlovič je bil obisk krožka vsakokrat užitek in dobrodošla sprostitev. Likovni krožek je bil zelo napreden, otroci so slikali na izložbena okna svojih delavnic, mentorji so otroška likovna dela pošiljali na različna mednarodna tekmovanja, s katerimi so otroci dobili neprecenljive izkušnje.

Letos več kot 1400 tečajnic in tečajnikov

Slavnostna prireditev 60 let Pionirskega doma. Foto: N. Rovan
Foto: N. Rovan

   

Pionirski dom, ki velja za pravi hram otroške ustvarjalnosti, je tudi letos, ob svoji obletnici, pester in živahen. Obiskuje ga več kot 1400 tečajnic in tečajnikov, kar kaže na to, da je novodobna bitka za otroško pozornost z družbenimi omrežji in ekrani vseh vrst, uspešna. Otroci in mladostniki se v Pionirskem domu razvedrijo, nekateri zberejo svoje mislih in se pomirijo, spet drugi pa dobijo pozornost, ki je drugje morda niso deležni. Nabor aktivnosti Centra za kulturo mladih je izjemno širok, od učenja tujih jezikov, do različnih kulturo-umetniških vsebin in raznolikih predstav ter festivalov. Prav vse dejavnosti so namenjene izražanju, zato se naši pedagogi prilagodijo otroku in skupini. Posameznika jemljemo kot celoto, ker ne želimo, da so naše dejavnosti le nadaljevanje šolskih obveznosti, temveč doživetje.

Nagrada Mestne občine Ljubljana ob mestnem prazniku, 9. maju

Pionirski dom otrokom nudi več in je v svoji dolgi zgodovini opravil pionirsko delo na področju razumevanja kulture in ustvarjanja mladih. V letošnjem letu je zato Pionirski dom ob mestnem prazniku, 9. maju, prejel prestižno nagrado Mestne občine Ljubljana za leto 2023. Nagrada je potrditev in spodbuda ekipi Pionirskega doma k nadaljnjem zagotavljanju najvišje kakovosti storitev.

Vpisi v novo šolsko leto že 6. junija

V Pionirskem domu si prizadevajo ostati zvesti otroku, zato tudi za prihodnje šolsko leto pripravljajo zanimive programe na kulturno-umetniškem in jezikovnem področju, v Pionirskem teatru pa bo na sporedu mnogo predstav vseh žanrov umetniškega ustvarjanja. 
Z vpisi v novo šolsko leto začenjajo 6. junija, med poletnimi počitnicami med 17. julijem in 1. septembrom pa izvajajo različne počitniške šole in učno pomoč tujih jezikov ter slovenščine.

Več informacij najdete na spletni strani Pionirskega doma.  

Preberite tudi: