ponedeljek, 10. 12. 2018

Ob 70. obletnici Deklaracije človekovih pravic smo postavili spomenik Eleanor Roosevelt

10. decembra obeležujemo svetovni dan človekovih pravic, saj je bila na ta dan pred sedemdesetimi leti v Parizu sprejeta Deklaracija človekovih pravic. Ob tej priložnosti smo v parku Tivoli odkrili spomenik Eleanor Roosevelt, ki je predsedovala odboru, ki je zasnoval Splošno deklaracijo človekovih pravic.

Spomenik Eleanor Roosevelt

Ob drevoredu, ki vodi do Muzeja novejše zgodovine Slovenije v Tivoliju, smo ob svetovnem dnevu človekovih pravic odkrili spomenik Eleanor Roosevelt, ki je zagovarjala stališče, da je človekove pravice treba spoštovati.

Eleanor Roosevelt je bila prva dama ZDA do leta 1945. Soprogov položaj je spretno uporabljala za uveljavljanje svojih idej, zlasti za kritiziranje segregacije in neenakopravnosti žensk. Njihovo vlogo je poskušala povečati tudi s tem, da so lahko z njenih tiskovnih konferenc poročale samo novinarke. V času moževega predsedovanja jih je sklicala 350, skoraj 30 let je objavljala kolumne Moj dan, v katerih je presegla trivialnosti vsakdanjega življenja ameriške žene. Aktivna je bila tudi med drugo svetovno vojno, po moževi smrti pa je zaradi človekoljubnih prizadevanj postala »prva dama sveta«, kakor jo je poimenoval kasnejši predsednik Truman.

spomenik

Spomenik Eleanor Roosevelt smo postavili skupaj z Amnesty International Slovenije, kjer so se priključili akciji Art for Amnesty, ki združuje umetnike z vsega sveta, in predlagali postavitev doprsnega kipa te dame v Ljubljani.

Deklaracija človekovih pravic

Deklaracija predstavlja skupen ideal vseh ljudstev in narodov z namenom, da bi vsi organi družbe in posamezniki razvijali spoštovanje teh pravic in svoboščin ter zagotovili njihovo splošno priznanje in spoštovanje.

Po Ustavi Republike Slovenije smo vse prebivalke in prebivalci pred zakonom enaki, kar pomeni, da so nam zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na katerokoli osebno okoliščino. Kljub zakonsko opredeljeni enakosti pa se določene posameznice in posamezniki ter določene skupine še vedno soočajo z določenimi oblikami (tudi sistemske) diskriminacije.

Pri pomoči tem posameznicam in posameznikom ter pri opozarjanju na to problematiko imajo veliko vlogo nevladne organizacije. Tako se ob svetovnem dnevu človekovih pravic nevladne organizacije na svojih družbenih omrežjih pridružujejo vseevropski kampanji, kjer s ključnikoma #MarNamJe in #NoDayWithoutUs delijo fotografijo ali videoposnetek s sporočilom, kako skrbijo za sočloveka in naš planet nasploh.