petek, 26. 4. 2019

Ob mestnem prazniku pripravljamo že 63. Pohod po Poti ob žici

V Ljubljani bo od 9. do 11. maja 2019 potekal 63. Pohod po Poti ob žici, največja športno-rekreativna prireditev v Ljubljani, s katero vsako leto obeležimo 9. maj, praznik mesta.

Pohod po Poti ob žici, ki je bil prvič organiziran leta 1957, poteka po skoraj 35 km dolgi poti okoli Ljubljane, kjer je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev. Poleg spomina na osvoboditev Ljubljane je glavni cilj pohoda tudi spodbujanje gibanja in zdravega načina življenja.

pohod

V četrtek, 9. maja, se bodo na pohod po Poti ob žici podali otroci iz ljubljanskih vrtcev, dan kasneje učenci in dijaki osnovnih in srednjih šol, vrhunec pa bo dogajanje doseglo v soboto, ko bodo zeleni obroč okoli Ljubljane sklenili rekreativni pohodniki, tekači pa se bodo podali na teke trojk.

Začasne prometne ureditve

Zaradi prireditve so ponedkod po Ljubljani predvidene začasne spremembe prometnih ureditev.

Linije mestnega prometa (LPP) se ne bodo spreminjale, bosta pa Policija in Mestno redarstvo avtobuse na nekaterih linijah začasno zaustavila. Izjema je sprememba linij LPP na Slovenski cesti, na delu med Šubičevo in Erjavčevo, kjer bodo linije LPP preusmerjene na začasno traso Bleiweisova in Aškerčeva oz. Tržaška in enako obratno.

Mobilne zapore bodo trajale največ do 30 minut. Več informacij o spremembah v prometu najdete tukaj.

Nekoliko spremenjena proga tekov trojk

tek trojk

Start in cilj bosta tudi letos na Stritarjevi ulici in na Kongresnem trgu, zaradi prenove Poljanske ceste pa bo trasa teka na 12,5 km nekoliko spremenjena. Potekala bo od Krekovega trga po Kopitarjevi ulici, Poljanskem nasipu in preko Ambroževega trga, nato pa naprej po Poljanski cesti.

Mobilna aplikacija namesto klasičnih žigov

Novost letošnjega pohoda je mobilna aplikacija Pot ob žici, s katero omogočamo enostavno beleženje kontrolnih točk brez kontrolnega kartončka in žigov. Aplikacija vsebuje kontrolne točke (kjer skenirate QR kodo), evidenco že prehojenih poti, opis Poti ob žici in GPS zemljevid.

Brezplačno na pohod

avtobus

Vsi udeleženci pohoda ter tekov trojk se bodo lahko brezplačno zapeljali z mestnimi avtobusi. Pohodniki in tekači naj voznikom pokažejo kontrolni kartonček ali štartno številko.

Zero Waste zaveza

Tudi letos bo Pohod potekal po načelih Zero Waste (brez odpadkov). S tem bomo prispevali k čistemu okolju, učinkoviti rabi virov ter nižjemu ogljičnemu odtisu. Poskrbeli bomo za ločeno zbiranje odpadkov, ker pa želimo zmanjšati tudi uporabo plastenk, udeležence pohoda spodbujamo, naj se na svoji poti osvežijo in odžejajo pri pitnikih, ki so nameščeni tudi ob Poti spominov in tovarištva.

Osvežite se pri pitnikih

pitnik

Ob Poti stoji več pitnikov, pri katerih si lahko natočite svežo pitno vodo. Najdete jih:

 • Cesta na Brdo
 • Dolgi most - parkirišče
 • Golovec - pri odcepu za observatorij
 • Kmečka pot
 • Leskoškova cesta
 • Litijska cesta
 • Ob Malem grabnu
 • Pod gabri
 • Tisnikarjeva ulica - ob Koseškem bajerju
 • Tomačevska cesta
 • Uršičev štradon
 • Kongresni trg

Najbližji pitnik lahko poiščete tudi z mobilno aplikacijo Tap Water Ljubljana.

 

Preberite še: