četrtek, 9. 5. 2019

Ob mestnem prazniku smo podelili najvišja priznanja Ljubljane

9. maj, praznik Ljubljane, smo obeležili s slavnostno sejo Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana, na kateri je župan Zoran Janković podelil najvišja priznanja mesta Ljubljane.

častna meščana ljubljane
Župan Zoran Janković v družbi častnih meščanov Ivanke Mežan ter Franca Severja Frante

 

Naziv častna meščanka Ljubljane je prejela legendarna dramska, filmska, televizijska in radijska umetnica Ivanka Mežan

ivanka mezan

Gledališka in filmska igralka, ki so jo zaradi iskrene predanosti svojemu poklicu in pristne človeške topline za svojo vzele vse generacije. Na oder je prvič stopila v okviru partizanskega gledališča pri rosnih 17-ih letih, kar pomeni, da letos obeležuje 75-letnico umetniškega ustvarjanja.
Po osvoboditvi se je pridružila ansamblu ljubljanske Drame, kjer je do leta '79 nanizala preko 100 različnih vlog slovenskih in tujih avtorjev. Bogat je tudi njen filmski, televizijski in radijski opus.
Njene vloge odlikujejo tankočutnost in umirjenost, pogosto tudi stilizirana duhovitost. Karizmatični duh in neuklonljiva vera v obstoj naroda s pomočjo umetnosti tudi po upokojitvi nista ugasnila.
Znanje je potrpežljivo prenašala na mlajše generacije, za svoje delo pa je prejela tudi vrsto priznanj, nagradi bert in vesna ter Borštnikov prstan za življenjsko delo.

Mesto Ljubljana jo z nazivom častne meščanke nagrajuje za pionirsko delo na področju dramske umetnosti v času 2. svetovne vojne, za neprecenljiv prispevek slovenskemu narodu in jeziku ter za umetniško zapuščino, ki je zaznamovala slovenski gledališki in filmski svet zadnjega tri četrt stoletja.

Naziv častni meščan Ljubljane je prejel veliki borec, tovariš in uspešen gospodarstvenik Franc Sever Franta

franc sever Franta

Znameniti partizanski poveljnik, mož s pokončno držo, je pred kratkim dopolnil častitljivih 96 let, vendar je spomin na leto 1941, ko se je pridružil partizanskim vrstam, še vedno živ.
Pri komaj 18 letih so mu bile zaupane najodgovornejše funkcije v posameznih borbenih enotah po vsej državi. Bitko svojega življenja je bíl marca leta 1945 na Menini planini, kjer je iz obroča 12.000-glave zloglasne nemške divizije požrtvovalno rešil 500 borcev Šlandrove in Zidanškove brigade.
Po osvoboditvi je najprej služboval kot vojaški pilot, pozneje je bil direktor Letališča Ljubljana-Pula in zatem letališča Brnik, ki ga je vodil 13 let ter ga vizionarsko dvignil na sodobno, mednarodno raven.
Danes se v pričakovanju filma, posnetega po njegovi knjigi Past na Menini planini, spominjamo poguma, iznajdljivosti in tovarištva, s katerim se je izkazal še ne 22-letni poveljnik.
Kleni domoljub, še vedno aktiven v borčevskih organizacijah, mladim generacijam polaga na srce, da je treba svojo domovino spoštovati, usodo naroda pa v odločilnih trenutkih vzeti v svoje roke.

Nagrade glavnega mesta Ljubljana za leto 2019 so prejeli

mag. Zdenka Barbara Ban Fischinger

zdenka barbara ban fischinger

Nagrajenka je v zadnjem delu karierne poti ljubezen do živali in ekonomije prepletla s poslanstvom – po treh mandatih direktorstva na Večni poti zapušča sodoben živalski vrt lepši in vitalnejši kot kdaj prej. V tem obdobju je pridobil vsa dovoljenja za poslovanje, bil posodobljen in prenovljen ter po temeljitem strokovnem pregledu postal polnopravni član v Evropski zvezi živalskih vrtov. Direktorica je skrbno bdela nad strokovnim izpopolnjevanjem kolektiva, ki se je v zadnjem času podvojil, prav tako pa tudi letno število obiskovalcev, ki so najpomembnejše priče zadovoljstva z njenim delom.

Društvo SMC Rakovnik

smc rakovnik

Salezijanski mladinski center se je v 15 letih razvil v močno žarišče pomoči mladim, prostor smiselne izrabe njihovega prostega časa ter vzgojno središče za mentorje in prostovoljce. Ključno vodilo njihovega dela je ozavestiti in usposobiti mlade, da prevzamejo pobudo in odgovornost zase. Center s klubom in igrišči vsak dan obišče več sto mladih bodisi zaradi športnih, kulturnih in družabnih dejavnosti, pomoči pri učenju in v osebnih stiskah bodisi zaradi verificiranega izobraževanja in strokovnega izpopolnjevanja. Da je društvo preseglo lokalne in svetovnonazorske okvire, med drugim pričajo tematsko zasnovane poletne dejavnosti, ki pritegnejo več kot 800 mladih iz vsega mesta.

Ginekološka klinika UKC Ljubljana

ginekološka klinika

Vrhunska slovenska ustanova, ki v skrbi za zdravje meščank in državljank svoje strokovno delo nadgrajuje z raziskovalno in pedagoško dejavnostjo, je tudi mednarodno prepoznavna in cenjena klinika. Pod njenim okriljem med drugim deluje tudi osrednja slovenska in evropsko priznana porodnišnica, v kateri zdravijo in spremljajo najbolj bolne in ogrožene nosečnice, porodnice in dojenčke iz vse Slovenije in tudi iz tujine. Z dolgo tradicijo se ponaša tudi na znanstvenoraziskovalnem področju; eno najpomembnejših odkritij zdravnikov in znanstvenikov s klinike je povezava med okužbo nosečnice z virusom zika in razvojem mikrocefalije pri otroku.

Marjan Jernej Virant

marjan jernej virant

Marjan Jernej Virant je aktivni meščan, ki je svoje delovanje za javno dobro začel že v rani mladosti. Prizadevanja za boljšo infrastrukturo, oskrbo in kakovostnejše življenje v mestu je uresničeval najprej v krajevni skupnosti, kasneje v Skupščini občine Ljubljana Vič - Rudnik, en mandat in pol pa je deloval tudi kot član Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana. Zaslužen je bil za oživitev konjereje na južnem delu Barja, kasneje pa se je skupaj z ženo podal na samostojno poslovno pot s postavitvijo proizvodne delavnice, ki danes zaposluje več kot 50 ljudi. Ta nagrada zaokroža niz številnih priznanj in pohval, ki jih je že prejel za svoje predano delo.

prof. dr. Eda Vrtačnik Bokal

eda vrtačnik bokal

Nagrajenka je od začetkov svoje karierne poti zapisana ginekologiji in porodništvu, od leta 2006 je predstojnica Kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike v Ljubljani. Izjemnega pomena je njeno zavzemanje za dostopnost medicinske obravnave na področju neplodnosti ter uresničitev cilja, da tovrstni postopki potekajo učinkovito, hitro in brez čakanja. Njeno raziskovalno delo obsega projekte s področja okužbe s humanimi virusi papiloma in reproduktivne medicine. Deluje kot gostujoča profesorica in predavateljica, bila je nacionalna predstavnica v Evropski zvezi za humano reprodukcijo in embriologijo, zdaj pa sodeluje v Mediteranski zvezi za reproduktivno medicino.

 

Plakete glavnega mesta Ljubljana za leto 2019 so prejeli

Društvo general Maister Ljubljana

društvo general maister

Društvo, ki je leta '98 nastalo iz ideje peščice zanesenjakov in domoljubov, je na novo ozavestilo pomen zgodovinskih dejanj generala Rudolfa Maistra, odločnega borca za našo severno mejo, na poti k samostojni in suvereni slovenski državi. Sedem let kasneje so velik uspeh dosegli z uvrstitvijo 23. novembra med državne praznike. Poleg dobro obiskanih okroglih miz, pobud in sodelovanja pri postavitvah Maistrovih spomenikov in obeležij skrbijo še za načrtno izvajanje domovinske vzgoje med mladimi, ki jih z veseljem pozdravljajo tudi v svojih vrstah. Pomemben poudarek dajejo ohranitvi slovenskega jezika, spoštovanju slovenske državne zastave in himne ter ljubezni do domovine.

Stanislava Marija Ferenčak Marin

stanislava marija ferenčak marin

Dolgoletna predsednica Sveta Četrtne skupnosti Moste je s svojim požrtvovalnim in uspešnim delom bistveno prispevala h kakovosti in razvoju življenja v svojem okolišu. S posluhom za soljudi, predvsem za najmlajše, najstarejše in najšibkejše, je vztrajno višala pomen socialnih vrednot in boljših medsebojnih odnosov. Pobude občanov je pogosto podprla tudi osebno ter se skupaj z njimi borila za lepše in boljše bivalne razmere. Številne družabne prireditve so pod njenim okriljem postale tradicionalne in nepogrešljive. Njen aktiven pristop, odprta komunikacija in pozitivna energija so dvignili ugled Četrtne skupnosti Moste in jo v Mestni občini Ljubljana postavili za vzor.

Prof. dr. Tamara Lah Turnšek

tamara lah turnšek

Doktorica biokemijskih znanosti je svoje življenje posvetila eksperimentalnim raziskavam v biomedicini in kliničnim raziskavam v onkologiji. Danes znanstvena svetnica, več kot 20 let pa direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo, je zaslužna za širjenje znanstvene misli v javnosti, za izboljšanje položaja žensk v znanosti ter za mnoge pionirske preboje – v zadnjem času predvsem z matičnimi celicami raka. Njeno delo odlikuje povezovanje znanstvene poti s prenosom znanj v potencialno klinično prakso pri diagnostiki in zdravljenju rakavih obolenj. Ob članstvu v številnih pomembnih društvih ter prejemu različnih nagrad je bila leta 2018 sprejeta tudi v brazilski Častni red Rio Branco.

Policijska uprava Ljubljana

policijska uprava ljubljana

Dolgoletno odlično sodelovanje med Mestnim redarstvom Mestne občine Ljubljana in Policijsko upravo Ljubljana z njenimi policijskimi postajami temelji na Protokolu, podpisanem leta 2009. Z njim je zagotovljena medsebojna pomoč, izvedba operativnih nalog in preventivnih dejavnosti na področju varnostne tematike, ki je pomembna za javno varnost v občini. Sodelovanje je vzor na območju celotne države in zunaj nje tudi zato, ker Ljubljano postavlja med najvarnejša mesta na svetu. Temu pritrjuje tudi »Priznanje za najbolj varno mesto v Republiki Sloveniji«, ki ga je Ljubljana prejela že trikrat.

Anja Rupel

anja rupel

Priljubljena pevka je svojo glasbeno pot začela leta '83 s skupino Videosex in se tako zapisala v zgodovino jugoslovanskega novega vala. V sodelovanju z Alešem Klinarjem je v devetdesetih letih posnela več samostojnih albumov, ki so bili odlično sprejeti tako med kritiki kot poslušalci – in večkrat nagrajeni tudi z zlatim petelinom. Umetnica je že skoraj 30 let sodelavka Radia Slovenija, napisala je več kot 100 besedil za popevke, se izkazala tudi kot TV-voditeljica ter svoj prepoznavni glas posodila mnogim risanim junakom in TV-oglasom. Leta 2016 je izšel album z njenimi največjimi uspešnicami, na katerem sta tudi ponarodeli »Lep je dan« in »Odpri oči«.

Zavod NORA, center sodobnih zasvojenosti

zavod NORA

Center sodobnih zasvojenosti izvaja celoten program LOGOUT, namenjen posameznikom, ki so se ujeli v vrtinec sodobnih tehnologij. S pomočjo strokovno usposobljenih svetovalcev otroci, mladostniki ali odrasli ponovno izboljšajo kakovost svojega življenja, ne s popolno abstinenco od digitalnih vsebin, marveč z njihovo uravnoteženo rabo. Program pomoči pri nekemični zasvojenosti je postavil model dobre prakse, ki so jo od Ljubljane prevzele tudi druge slovenske občine. Med drugim v Zavodu veliko pozornost posvečajo še nevarnostim na spletu in spletnemu nasilju, organizirajo pa tudi poletne tabore brez tehnologije.

Zdravstveni dom Ljubljana

zdravstveni dom ljubljana

Največji javni zavod na primarni ravni v Sloveniji uporabnikom z odprtostjo in dinamičnostjo zagotavlja kakovosten in časovno optimalen dostop do zdravstvenih storitev. Ob osnovni dejavnosti razvija tudi mnoge druge projekte, zato je leta 2014 vzpostavil prvi Simulacijski center v osnovnem zdravstvu v Sloveniji in v tem delu Evrope. Sodoben učni center, ki je pred kratkim dobil tudi svojo mobilno enoto, uporablja vrhunsko opremo, s katero visoko usposobljeni inštruktorji in predavatelji prenašajo svoje znanje na zainteresirano profesionalno in laično javnost. Več kot 3.000 udeležencev se tako vsako leto nauči, kako v ogrožajočih vsakdanjih situacijah sočloveku lahko rešijo življenje.

Film Ljubljana. Zate. z dosežki zadnjega leta

Ob mestnem prazniku vam predstavljamo film Ljubljana. Zate., v katerem prikazujemo uresničene projekte od maja 2018 do maja 2019, projekte v teku ter nekatere načrtovane večje pridobitve, ki bodo kakovost življenja Ljubljančank in Ljubljančanov ter dobro počutje obiskovalcev mesta še povečale.