petek, 5. 4. 2019

Ob svetovnem dnevu zdravja o izivih, povezanih z alkoholom

Geslo letošnjega dneva zdravja, ki ga obeležujemo 7. aprila, je zdravje za vse. Ker je skrb za javno zdravje eden izmed naših pomembnih ciljev, smo v četrtek, 4. aprila 2019, v Mestni hiši organizirali razpravo z naslovom Alkohol – vseživljenjski izziv.

Svetovni dan zdravja obeležujemo 7. aprila, saj je bila na ta dan leta 1948 ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki ima vodilno vlogo pri globalnih vprašanjih s področja zdravja. V okviru Svetovne zdravstvene organizacije deluje mreža zdravih mest, katere članica je že 30 let, oziroma vse od njene ustanovitve tudi Ljubljana.

Alkohol – vseživljenjski izziv

Ob svetovnem dnevu zdravja smo v Mestni hiši organizirali razpravo na temo pitja alkohola. Uvodoma je prisotne nagovorila vodja Oddelka za zdravje in socialno varstvo MOL Tilka Klančar, ki je poudarila, da je zdravje (za vse) za Mestno občino Ljubljana zelo pomembna vrednota, ki jo skušamo zagotavljati na vseh področjih življenja v mestu.

Kot dolgoletna članica mreže Zdravih mest Svetovne zdravstvene organizacije skrbimo za to, da so vplivi na zdravje vključeni v prav vse lokalne politike. Tako delujemo na področju športa, izobraževanja, varovanja okolja, zagotavljanja neprofitnih stanovanj, podpiramo mnoge socialno varstvene programe, programe varovanja zdravja, programe za mlade, kulturne dejavnosti in seveda tudi mestno infrastrukturo, vodovod, kanalizacijo, ceste in druge javne površine, vključno s parki, otroškimi igrišči, zunanjimi fitnes napravami in ostalim.

Na zdravje pa izjemno pomembno vpliva tudi življenjski slog, pri oblikovanju katerega imamo verjetno največ možnosti za izboljšave. Sem štejemo zlasti kajenje, pitje alkohola, prehranjevanje in gibanje.

V razpravi smo se tako posvetili problematiki pitja alkohola, ki je v slovenski družbi še posebej pereča.

Tvegano uživanje alkohola ter pogost pojav čezmernega pitja med mladimi, pa tudi med odraslimi predstavlja enega bolj trdovratnih družbenih problemov v Sloveniji in seveda tudi v Ljubljani. Ta pojav pa ima širše negativne socialne in ekonomske posledice.

Uvodnemu nagovoru so sledile predstavitve projektov, ki naslavljajo problematiko rabe alkohola:

  • Victorija Zakrajšek in Tjaša Jerman z Nacionalnega inštituta za javno zdravje sta predstavili projekt Zdravje v občini;
  • Rok Zaletel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je predstavil projekt Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola (SOPA);
  • Vida Vincek iz Fakultete za socialno delo (FSD) je predstavila projekt Taktike raziskovanja in obvladovanja prihodnosti – tveganja na tehtnici (TropTNT).

V drugem delu dogodka pa je Štefan Lepoša povezoval razpravo v kateri so aktivno sodelovale predstavnice in predstavniki Urada za mladino MOL, Oddelka za zdravje in socialno varstvo MOL, Fakultete za socialno delo, DrogArt-a, Zdravstvenega doma Ljubljana in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Udeleženci so se strinjali, da je odstotek prekomernih pivcev še vedno previsok, zato je ključno, da v prihodnje različni akterji svoje napore še bolj intenzivno usmerjamo v ozaveščanje o tem, da zdrav način življenja in preživljanje prostega časa neposredno vpliva na naše zdravje.

 

Preberite še: