petek, 20. 4. 2018

Ob svetovnem dnevu Zemlje zaključujemo akcijo Za lepšo Ljubljano

V soboto, 21. aprila 2018, bomo z akcijama ozaveščanja o pomembnosti pobiranja pasjih iztrebkov in spodbujanja uporabe biorazgradljivih vrečk na ljubljanskih tržnicah ter tradicionalno akcijo čiščenja Ljubljanice zaključili tradicionalno spomladansko akcijo čiščenja okolja Za lepšo Ljubljano.

Človek, čuvaj svoje mesto: v ospredju ponovno pomen pobiranja pasjih iztrebkov

V okviru družbeno odgovorne kampanje Človek, čuvaj svoje mesto v ospredje postavljamo ozaveščanje latnikov psov o pomembnosti pobiranja pasjih iztrebkov. Na terenu opažamo, da ima večina sprehajalcev vrečke za pasje iztrebke in da se število lastnikov psov, ki jih uporabljajo, povečuje. Žal se najdejo tudi nevestni lastniki, ki za svojim ljubljenčkom iztrebkov ne poberejo.

človek, cuvaj svoje mesto

Akcija bo potekala v soboto, 21. aprila 2018, od 10.30 ure naprej v parku Tivoli. Na območju Pasje ravni, ki je med sprehajalci psov najbolj priljubljeno, bomo odstranjevali pasje iztrebke, mesta, kjer so bili, pa označili z baloni z napisi »TUKAJ JE BIL PASJI IZTREBEK. Človek – A se ti zdi to v redu?!«. Tako bomo nevestnim lastnikom psov nazorno prikazali posledice, ki nastanejo, če ne pobirajo iztrebkov njihovih ljubljenčkov. V akciji bodo sodelovali tudi mestni inšpektorji ter terenska ekipa Mladih zmajev, Ulični zmaji, ki bodo delili brezplačne biorazgradljive vrečke za pasje iztrebke.
S tovrstnimi akcijami bomo nadaljevali tudi v prihodnje.

Nisem večna, sem pa zato manj tečna. Sem biološko razgradljiva vrečka.

Ob zaključku akcije Za lepšo Ljubljano predstavljamo tudi nadaljevanje družbeno odgovorne kampanje »Nisem večna, sem pa zato manj tečna. Sem biološko razgradljiva vrečka.«, s katero želimo zmanjšati uporabo plastičnih vrečk na ljubljanskih tržnicah, ki močno obremenjujejo naše okolje. Veseli nas, da se meščanke in meščani zavedajo negativnih učinkov plastičnih vrečk na okolje, saj je nedavna anketa pokazala, da je večina naklonjena ukinitvi plastičnih vrečk in nadomestitvi z okolju prijaznimi vrstami embalaže (biološko razgradljive ali papirne vrečke, torbe, cekarji,…). Kar 86% anketiranih je namreč podprlo odločitev o uvedbi biološko razgradljivih vrečk na ljubljanskih tržnicah.
Najemnikom na osrednji tržnici smo te dni razdelili brezplačne biorazgradljive vrečke, v soboto, 21. aprila 2018, pa jih bomo med 11. in 14. uro na stojnici na Pogačarjevem trgu delili še obiskovalcem tržnice. Pojasnili bomo, zakaj so plastične vrečke tako obremenjujoče za okolje, jih spodbujali, da za svoje nakupe uporabljajo biološko razgradljive vrečke in le-te zahtevajo tudi od prodajalcev, oziroma da uporabljajo lastne torbe ali košare, s katerimi bodo še zmanjšali uporabo različnih vrst embalaže. Ob tej priložnosti bomo na stojnici promovirali tudi prvi samopostrežni avtomat za prodajo izdelkov brez embalaže Bert, ki stoji v Centru ponovne uporabe Ljubljana in pri katerem si lahko kupci v svojo embalažo natočijo BIO čistila, šampone, več vrst kisa in olje.
Akcijo razdeljevanja biološko razgradljivih vrečk bomo nadaljevali tudi v prihodnje, na stojnici jih bomo delili še 12. maja in 2. junija.

V sklopu kampanje smo pripravili tudi nove ozaveščevalne filmčke.

 

Kampanjo smo zasnovali leta 2016 v okviru naziva Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, z njo pa osveščamo o škodljivem vplivu plastičnih vrečk na okolje – te za razgradnjo v naravi potrebujejo kar do 100 let. Biološko razgradljive vrečke pa skupaj z vsebino razpadejo v kompost, ki je osnova za rast novih rastlin, s tem pa se zaključi naravni ciklus, kar pomeni, da ne predstavljajo dodatne obremenitve za okolje.

Tradicionalno čiščenje Ljubljanice

Akcijo Za lepšo Ljubljano v soboto, 21. aprila, tradicionalno zaključujemo s čiščenjem Ljubljanice od Špice do Zmajskega mostu, ki bo potekalo že 27. leto zapored. Akcija je ob ekološkem poslanstvu postala priljubljena turistična prireditev, saj na bregovih Ljubljanice hkrati poteka tudi kulturni program, v zahvalo za skrb za čisto okolje pa bomo mimoidočim tudi letos delili medovite dišavnice.