četrtek, 29. 7. 2004

Obisk županje MOL Danice Simšič v Varšavi

Županja Mestne občine Ljubljana Danica Simšič se bo na povabilo župana Varšave Lecha Kaczynskega v času od 30. julija do 1. avgusta 2004 udeležila praznovanj ob 60. obletnici vstaje prebivalcev Varšave proti nacizmu. Osrednji dogodek obeležitve praznovanja bo v soboto, 31. julija otvoritev Muzeja Varšavske vstaje s svečano mašo, ki jo bo vodil kardinal poljske nadškofije v Parku svobode pred muzejem. V okviru obiska se bo županja MOL v petek, 30. julija 2004 v prostorih Veleposlaništva Republike Slovenije v Varšavi, srečala tudi z vodjo parlamentarne skupine poljsko - slovenskega prijateljstva senatorjem Jirzyem Pieniazkom.

Ljubljana in Varšava sodelujeta v okviru Konference županov glavnih mest držav kandidatk za EU in Zveze prestolnic držav Evropske unije. Leta 2002 pa so se predstavniki Varšave udeležili tudi ustanovnega srečanja Zveze prestolnic srednje in JV Evrope v Ljubljani, na katerem sta obe strani izrazili interes za tesnejše sodelovanje med obema prestolnicama, predvsem na področju projektnega sodelovanja med mestoma v okviru programov Evropske unije.

Županja MOL se bo v soboto, 31. julija 2004 udeležila otvoritve Muzeja Varšavske vstaje (več informacij o muzeju lahko dobite na http://www.1944.pl. Leta 1939 so Nemci ob napadu na Poljsko strahovito bombardirali njeno prestolnico. Nemci so leta 1943 med uporom Judov varšavski geto zravnali z zemljo. Leta 1944 je tako izbruhnila velika varšavska vstaja, ki jo je sprožila poljska vojska v domovini Armia Kraiowa proti nemškim zasedbenim silam. Nemci so jo po trimesečnem bojevanju surovo zatrli. V spomin na omenjeni dogodek bodo muzej Varšavske vstaje odprli v zgodovinski zgradbi "električne napajalne postaje", predstavljal pa bo enega najbolj modernih muzejev v Evropi, kjer bodo prikazani vsi dosežki multi-medijske umetnosti. Zaradi političnih razlogov se je otvoritev Muzeja Varšavske vstaje dolgo prelagala, saj je Varšava čakala na ta trenutek vse od leta 1981, ko je bil ustanovljen "Social Museum Building Committee". Slovesnosti v Varšavi se bo v luči sprave med Poljsko in Nemčijo kot prvi predstavnik nemške vlade udeležil tudi kancler Gerhard Schröder.