sreda, 28. 10. 2009

Odkritje doprsnega kipa Staneta Kavčiča

V torek, 27.10.2009, sta predsednik Vlade RS Borut Pahor in župan Zoran Janković na Trgu narodnih herojev odkrila kip Staneta Kavčiča, predsednika IS SRS med l. 1967 in 1972.

Prireditev je potekala v počastitev 90. obletnice rojstva Staneta Kavčiča. Avtor doprsne skulpture je akademski kipar Metod Frlic.

Stane Kavčič je bil rojen 30. oktobra 1919 v Ljubljani.
V Borovnici je končal z odliko osnovno šolo, nato nadaljeval gimnazijo in se še pred koncem šolanja zaposlil. Tu je tudi skupaj z drugimi ustanovil delavsko kulturno društvo Vzajemnost in se vključil v sindikalni boj.

Drugo svetovno vojno in italijansko okupacijo je dočakal doma, v Borovnic. Kot član KPJ se je takoj vključil v odporniško gibanje in Osvobodilno fronto ter šel v partizane. Med vojno je opravljal odgovorne naloge.

Po osvoboditvi se je kratek čas šolal v Sovjetski zvezi in ob vrnitvi začel opravljati pomembnejše partijske funkcije tako v Jugoslaviji kot v Sloveniji.

Leta 1949 je prevzel in dobro leto opravljal nalogo podpredsednika v tedanjem prezidiju ljudske skupščine Ljudske republike Slovenije, leta 1951 je postal eden od podpredsednikov izvršnega sveta oz. slovenske vlade.

Med letoma 1967 in 1972 je bil predsednik slovenske vlade, ki je v tem obdobju pričela uvajati liberalne reforme na področju gospodarstva in politike. Pomemben del tega so bile ustavne spremembe 1971, ki so bile mejnik za nadaljnji razvoj Slovenije.

Zaradi političnih pritiskov jugoslovanskega vodstva inortodoksne partijske večine v Sloveniji je bil Kavčič ob koncu leta 1972 zaradi svojih liberalnih idej odstavljen oz. je sam odstopil iz vseh funkcij.

Stane Kavčič se je po odstopu upokojil. Njegova politična in javna kariera je bila s tem končana.

Stane Kavčič je umrl 27. marca 1987 v Ljubljani, star 68 let. Pokopan je na ljubljanskih Žalah.