sreda, 3. 11. 2004

Odkritje spomenika Cirilu Staniču

Županja MOL Danica Simšič je v petek, 29.10.2004, v veliki telovadnici Športnega društva Trnovo pozdravila navzoče ob slavnostnem odkritju spomenika Cirilu Staniču.

Korenine Športnega društva Trnovo segajo v leto 1908, ko je bil ustanovljeno društvo Ljubljanski Sokol II., katerega naslednik je sedanje društvo. V letih od 1936 do 1940 je takratno Sokolsko društvo na zemljišču, sedaj Ziherlova ulica v Trnovem, zgradilo še sedaj stoječi športni objekt s telovadnico in spremljajočimi prostori ter letnim telovadiščem. Projektant objekta je bil lani umrli Ciril Stanič - Čiro, rojen l. 1904 v Kanalu ob Soči, na pročelju objekta pa je opazno, da je imel prste vmes tudi Plečnik. Od konca 2. svetovne vojne pa vse do svoje smrti je Ciril Stanič v društvu opravljal različne funkcije: predsednika društva, predsednika gradbenega odbora, vodnika vadbe, člana upravnega odbora.

Društvo je bilo poleg svojega rekreacijskega delovanja vseskozi nosilec moške športne gimnastike, v zadnjih 20. letih pa so v njem zrasli gimnastični šampioni svetovnega formata kot sta Lojze Kolman in Aljaž Pegan, lanskoletni svetovni vice prvak na drogu in letošnji evropski prvak na drogu na Evropskem prvenstvu meseca aprila v Ljubljani.

Ta mesec bo preteklo leto dni, odkar je umrl Ciril Stanič. Ob letošnji obletnici je v prostorih društva na Ziherlovi cesti Športno društvo Trnovo pripravilo odkritje njegovega doprsnega kipa, delo kiparja Cirila Hočevarja ter obenem športni objekt poimenovalo v "Dom Cirila Staniča".