četrtek, 12. 8. 2010

Odprt je Center Stožice

Slovenska prestolnica je dobila vrhunska športna objekta.

Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Ministrstvo za šolstvo in šport. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 207-2013, razvojne prioritete: Povezovanje naravnih in kulturnih potencialov; prednostne usmeritve Športno-rekreacijska infrastruktura.

 

Center Stožice, ki se razprostira na 180.000 m2 površine in bo imel po izgradnji trgovskega centra z 80.000 m2 prodajnimi površinami prihodnje leto tudi 3800 parkirnih mest (v lasti Mestne občine Ljubljana je 1280 parkirišč po sistemu P+R), je odprl vrata obeh vrhunskih športnih objektov – večnamenske dvorane in stadiona – 10. avgusta. Tega dne je Ministrstvo za okolje in prostor RS zasebnemu partnerju v projektu (GREP, d.o.o.) za dobo devetih mesecev izdalo Odločbo o poskusnem obratovanju prve etape Športnega centra Stožice. Pri objektih za množično uporabo je izdaja odločbe o poskusnem obratovanju običajna praksa, ker je potrebno v tem času izvesti prve meritve hrupa in elektromagnetnega sevanja.

Otvoritveno prijateljsko tekmo v dvorani Centra Stožice sta na ta težko pričakovani dan odigrali košarkarski reprezentanci Slovenije in Španije, otvoritveno tekmo nogometnega stadiona pa v sredo, 11. avgusta 2010, nogometni reprezentanci Slovenije in Avstralije. Obe tekmi sta bili do zadnjega kotička polni navdušenih gledalcev, navijačev in najuglednejših javnih osebnosti.

S tem se je začelo novo obdobje v zgodovini slovenskega in ljubljanskega športa, ki tako med strokovnjaki kot ljubitelji žanje soglasno navdušenje nad vrhunskima novima pridobitvama športne infrastrukture, ki se jima bosta prihodnje leto pridružila še novi trgovski center z unikatno ponudbo in velike parkovne površine z zunanjima igriščema za košarko in odbojko ter rolkarski park. Stadion, ki obsega 25.000 m2 površine in sprejme 16.100 obiskovalcev, bosta uporabljala Nogometni klub Olimpija in slovenska nogometna reprezentanca, dvorano, zgrajeno na površini 14.000 m2 in s kapaciteto 12.400 sedežev, pa košarkarji Uniona Olimpije, odbojkarji ACH Volleya, rokometašice Krima in reprezentance nekaterih drugih športnih panog.

Oba objekta z medijskim središčem za 300 novinarjev sta tudi odlični prizorišči za velike spektakelske in kulturne prireditve, ki jih bo Ljubljana gostila že v najbližji prihodnosti.

Začetek sanacije opuščene gramoznice: 16. junij 2008

Čas intenzivne gradnje stadiona, večnamenske dvorane in nove štajerske vpadnice – Titove ceste: 17. april 2009 - 10. avgust 2010

Projektant stadiona in večnamenske dvorane s pripadajočo infrastrukturo: Sadar Vuga Arhitekti

Projektant cestne in druge infrastrukture: LUZ

Pogodbena vrednost naložbe stadiona z večnamensko dvorano: 97,2 milijona evrov z DDV.