ponedeljek, 1. 7. 2019

Odprtje Ljubljana Festivala že danes

Zaradi slabe vremenske napovedi za naslednje dni bomo 67. Ljubljana Festival slavnostno odprli že danes, 1. julija 2019. Na Kongresnem trgu bomo uživali ob eni najbolj poznanih oper Aida.

Vstopnic ni treba menjati

Kupce vstopnic obveščamo, da bo predstava, predvidena za 2. julij, izvedena dan prej, torej v ponedeljek, 1. julija, ob 21.30. uri na Kongresnem trgu.
Vsem imetnikom vstopnic sporočamo, da velja isti sedežni red, zato vstopnic ni treba menjati.

Spektakularen uvod v kulturno poletje

Pred nami je najteže pričakovani kulturni dogodek v letu, odprtje 67. Ljubljana Festivala, ki se bo začel z eno najbolj poznanih in največkrat izvajanih oper, Aido.
Verdijeva Aida je gotovo ena najbolj poznanih in največkrat izvajanih oper ne le v skladateljevem opusu, temveč v celotni operni zgodovini. Od svoje prve uprizoritve leta 1871 se je trdno zasidrala v železni repertoar svetovnih opernih hiš.
Zgodba se dogaja v Egiptu v času faraonov, v ospredje pa postavlja za Verdija značilen ljubezenski trikotnik. Egipčanski poveljnik Radames je zaljubljen v zasužnjeno etiopsko princeso Aido, z njim pa se želi poročiti tudi hčerka egipčanskega kralja Amneris. Radames tako bije notranji boj med ljubeznijo do Aide in zvestobo svojemu kralju, njegova izbranka pa med globokimi čustvi do Radamesa ter ljubeznijo do očeta, etiopskega kralja.
Priljubljena opera bo tokrat izvedena v produkciji Festivala Ljubljana in koprodukciji Slovenske filharmonije, SNG Maribor ter HNK Split, katerega ansambli uvrščajo na svoj program tako sodobna glasbeno-scenska in dramska dela kot dela nacionalne in svetovne operne, dramske in baletne dediščine.

Režiser Dražen Siriščević je uprizoritev premišljeno vkomponiral v prizorišče, opero pa bo še dodatno popestril nastop lipicancev iz Kobilarne Lipica.

Preberite tudi: