sreda, 22. 6. 2022

Osvežite se lahko ob treh novih pitnikih

V Ljubljani širimo mrežo pitnikov in fontan s pitno vodo, ki se še kako prileže v vročih poletnih dneh. Tako smo nedavno postavili še tri nove pitnike, in sicer na prenovljenem Trgu mladinskih delovnih brigad, v parku Tivoli pri mini golfu, kjer smo obnovili fontano in njeno okolico, ter na Cesti v Gorice.

Skupno se danes v Ljubljani lahko odžejamo in osvežimo pri 51 pitnikih in petih fontanah s pitno vodo

Ozelenitev in poseben pitnik

Čeprav smo Trg MDB celovito obnovili že konec lanskega leta, ga od takrat dopolnjujemo z novostmi, ki omogočajo še prijetnejšo uporabo prostora. Zasadili smo dodatno ozelenitev – trajnice in grmovnice – in namestili nov, vizualno dovršen pitnik v obliki črke C. Oblikoval ga je mag. Primož Pugelj, akad. kipar, ki je o njegovi krožni obliki dejal, da simbolizira pot, ki ima zgodovinski pomen povezovanja Trsta in Dunaja. Na tem mestu je namreč nekoč potekala cesta, ki je povezovala omenjeni mesti.

Pitnik na Trgu MDB. Foto: Vita Kontić Bezjak 

Oblika pitnika sovpada tudi s celostno podobo trga, kjer se pojavljajo krogi in zavite linije. »Kiparski detajl pitnika je viden kot spodnji del obraza, skozi katerega priteka voda, in je hkrati korito, kjer voda tudi odteka. Zgornji detajl pitnika pa je v postavitvi obraz, ki je obrnjen proti spodnjemu obrazu oz. delu pitnika,« je opisal avtor, ki je pitniku oziroma kipu dodal še nekaj lastnosti – »je uporaben eksponat, ki omogoča vstopanje vanj, prehajanje, obhod, lahko kot kulisa za igro.«

Električne polnilnice na Trgu MDB. Foto: Vita Kontić Bezjak

Trg smo obogatili še s postajališčem novega sistema za izposojo električnih koles. Prenovili smo tudi parkirišče za osebna vozila in motorna kolesa na delu Trga MDB ob Groharjevi ulici, kjer smo uredili tudi parkirna mesta za električna vozila s polnilnico in za gibalno ovirane osebe.

Trg MDB smo dodatno ozelenili. Foto: Vita Kontić Bezjak

Zasadili smo štiri nova drevesa in grmovnice.

Še ena obnovljena fontana v Tivoliju

Po obnovi fontane Deček s skledo in vodnjaka Žaba v Tivoliju smo končali še obnovo fontane ob kotalkališču in športnih igriščih v parku Tivoli, ki jo je okoli leta 1965 zasnoval arhitekt Marjan Božič. Pri igrišču za mini golf smo postavili nov pitnik.

Fontana ob športnih igriščih v Tivoliju. Foto: arhiv MOL

V okviru del, ki so potekali od aprila, smo obnovili tudi ploščad iz pranih plošč okoli fontane in na novo asfaltirali pot do lipovega drevoreda ter med njim. Uredili smo dve niši pri klopeh in zamenjali javno razsvetljavo.

Preberite tudi: