petek, 20. 7. 2018

Osvežite se na ljubljanskih pitnikih

Ljubljana slovi po svoji bogati zalogi kakovostne pitne vode. Neobdelana vsak dan teče iz pip in številnih pitnikov. Kar 37 jih je razporejenih po vsem mestu, najdete jih tako v središču kot tudi na otroških igriščih, ob rekreacijskih površinah ter ob priljubljeni Poti spominov in tovarištva.

Naravna pitna voda je nenadomestljiva in neprecenljiva dobrina, zato smo toliko bolj hvaležni, da je Ljubljana ena redkih evropskih prestolnic, ki se lahko pohvali s pitno vodo, ki neobdelana s tehnološkimi postopki teče iz naših pip.

Ker pitnike uporablja veliko število ljudi, izpostavljeni pa so tudi vremenskim razmeram in vandalizmu ter so dostopni živalim, vam svetujemo, da pred uporabo pitnika preverite, ali je pitnik nepoškodovan in čist. V primeru kakršnih koli posebnosti pri delovanju pitnika vas prosimo, da te sporočite na brezplačno modro številko, 080 86 52.

pitnik
Pitniki so nameščeni tudi na otroških igriščih

Aktualne informacije o ljubljanskih pitnikih, lokacije le-teh in rezultate preskušanj vode najdete tukaj, na voljo pa vam je tudi mobilna aplikacija "Tap Water Ljubljana", ki vam, naložena na vašo mobilno napravo, določi trenutno lokacijo in vam s pomočjo izrisane poti na zemljevidu, opisu in fotografiji, pomaga poiskati najbližji pitnik.

Koliko vode naj popijem na dan?

Priporočene dnevne količine vode so odvisne od fizične aktivnosti, telesne teže, starosti in zdravstvenega stanja posameznika ter temperature v okolju. Odrasel človek mora v povprečju za normalno delovanje organizma popiti od 2 do 3 l vode. Ob večji fizični aktivnosti ali visokih temperaturah mora biti ta količina še večja, saj lahko sicer dehidriramo. Potreba po zaužiti količini vode se poveča tudi, če uživamo suho hrano. Preberite več na www.primavoda.si.

Ambasador vode za najmlajše

cevko pije vodo2

Cevko, najmlajše z različnimi ozaveščevalnimi aktivnosti na zanimiv in poučen način popelje v svet vode in odgovornega ravnanja s tem dragocenim naravnim virom. Najmlajše vzgaja v zaveznike ter zaščitnike pitne vode in vodnih virov, ki se bodo zavedali, da voda ni samoumevno dejstvo, ampak dobrina, ki zahteva našo posebno pozornost in skrb. Več na www.cevko.si.