ponedeljek, 8. 3. 2010

Otvoritev cvetličarne PST

Nova cvetličarna Poti spomina in tovarištva (PST) na Žalah je odprla svoja vrata v ponedeljek, 8.3.2010.

Cvetličarna PST je nova poslovalnica Plečnikove cvetličarne, nahaja pa se v objektu na pokopališču Žale, ob Poti spomina in tovarištva.

Ob prenovi vežic 1-5 se je pojavila potreba po cvetličarni na tem delu pokopališča, kjer je poleg obiskovalcev pokopališča tudi veliko uporabnikov PST, ki ravno tu prečka pokopališče.

Cvetličarna je velikosti 75m2 in je razdeljena na dva dela. V enem delu je razstavljena stara kočija, ki se je v preteklosti uporabljala pri pogrebnih sprevodih. Nastanek te kočije predvidoma sega v leto 1933 in že več desetletij ni bila v uporabi. V drugem delu prostora pa je razstavljeno sveže rezano cvetje, lončnice in cvetlični aranžmaji ter sveče in svečni aranžmaji.

Cvetličarna PST je odprta vse dni v tednu, in sicer od ponedeljka do sobote od 8. do 17. ure, poleti do 19. ure, ob nedeljah in praznikih pa od 9. do 16. ure.

Tudi prostor pred samo cvetličarno je dobil novo namembnost. Sedaj je tu, poleg javnih sanitarij in infomata, ki nudi različne informacije o lokaciji grobov in pokojnikih, postavljen tudi avtomat, kjer se lahko postrežete z osvežilnimi pijačami, ali pa se zgolj spočijete na novo postavljenih klopcah.

V podjetju Žale, d.o.o., si bodo tudi v prihodnje prizadevali za uvedbo novosti, ki bodo pripomogle k temu, da bodo pokopališča čimbolj prijazna in dostopna vsem obiskovalcem.

Novo cvetličarno sta odprla župan Zoran Janković in direktor javnega podjetja Žale, d.o.o., Bojan Lepičnik.

Javno podjetje Žale, d.o.o.