nedelja, 25. 12. 2011

Petarde in domače živali

V času pokanja petard še posebej skrbno pazite na svoje štirinožce, saj so zaradi pokanja prestrašeni.

V zavetišču za male živali Ljubljana Gmajnice vsako leto decembra in januarja beležijo povečan sprejem psov, in sicer kar za 16 odstotkov več glede na letno povprečje.

Izkušnje kažejo, da sta razloga za pobeg/izgubo psov v osnovi dva: efekti pirotehničnih sredstev, ki se povečano uporabljajo v tem času leta, lahko pse prestrašijo do te mere, da pobegnejo v neznano. Ta dejavnik je tesno povezan z dejstvom, da je v času praznikov mnogo psov v začasni oskrbi pri prijateljih, sosedih ali sorodnikih, ki psa morda težje obvladujejo, so manj pazljivi, ali pa se pes preprosto želi vrniti domov.
Zato je priporočljivo, da se sprehajalci psov v tem prešerno razpoloženem prazničnem času izogibajo lokacijam uporabe pirotehničnih sredstev. Poleg tega naj se za daljše sprehode odločajo v jutranjem času. V večernem času, ko je pokanja več, se za daljši sprehod odločite le, če je nujno.
Hkrati je priporočljivo, da - v primeru odsotnosti - psa vnaprej navadite na okolje, v katerem bo začasno bival. Psa seznanite z začasnim lastnikom, začasnega skrbnika pa z vsemi posebnostmi vašega ljubljenčka. Prav tako je pomembno, da začasnemu skrbniku predate potni list psa in napišete pooblastilo za začasno oskrbo. Pri veterinarju preverite, da je pes primerno označen (mikročipiran). Tako bo namreč vračanje morebiti izgubljenega psa precej manj zapleteno. Začasni skrbnik naj bo seznanjen, kako ravnati v primeru izgube psa in sicer: izgubo psa takoj prijavite pristojnemu zavetišču za zapuščene živali in ob tem podajte tudi svoje kontakte. Psa iz zavetišča lahko prevzame le lastnik ali pooblaščeni začasni skrbnik. Ob tem je potrebno predložiti veljavni potni list psa, s katerim se dokazuje istovetnost psa in lastništvo. Ti ukrepi so potrebni za preprečevanje morebitne nepooblaščene odtujitve psa.
Označevanje psov z mikročipom lahko lastniki uredijo pri svojemu izbranemu veterinarju, kakor tudi zaprosijo za pomirjevala za njihove pse, v kolikor so zelo občutljivi na pokanje.

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana