torek, 25. 8. 2020

Pester vikend v središču Ljubljane

Zadnji dnevi tega tedna bodo v središče Ljubljane znova privabili ljubitelje športa in kulture. Od četrtka do sobote bo potekal festival Noči v stari Ljubljani, v nedeljo pa bomo že četrto leto zapored gostili plezalni dogodek Triglav The Rock Ljubljana.

Plezalci sredi Ljubljane

V nedeljo, 30. avgusta 2020, bo med 9. in 17. uro potekalo rekreativno plezalno tekmovanje Triglav the rock Ljubljana. Serija plezalnih izzivov bo na več točkah v središču Ljubljane - po stavbah, spomenikih, strukturah, ograjah ... Vsak izziv bo ovrednoten, s čimer bodo tekmovalci nabirali točke, premagati pa bodo morali tudi čim več plezalnih izzivov. Šest, ki jih bo zmoglo največ izzivov, se bo v večernem finalnem spektaklu pomerilo z vrhunskimi plezalci iz Slovenije in tujine.
Ob 20. uri bo sledil večerni finale, edinstven dogodek, kakršnega v svetu še ni bilo. Osrednje prizorišče finala bo posebna plezalna stena, postavljena nad Ljubljanico. Na njej bosta istočasno plezala po dva tekmovalca in zmagovalec bo tisti, ki bo prvi priplezal do zadnjega oprimka. Plezalo se bo lahko le z rokami, uporaba nog ne bo dovoljena. Tekmovanje bo teklo po piramidnem sistemu - na izpadanje, zmagovalec iz para nadaljuje v naslednji krog, do končnega zmagovalca. Ker bo stena postavljena nad vodo, bo vsaka napaka plezalca kaznovana s padcem v Ljubljanico. Finalni dogodek si bo mogoče ogledati z nabrežja reke pri Novem trgu na velikem ekranu.

Atraktivni športni dogodek podpiramo na Mestni občini Ljubljana in na Turizmu Ljubljana, saj je odlična priložnost za dodatno promocijo Ljubljane kot športne prestolnice. Na Turizmu Ljubljana aktivno razvijajo in podpirajo športno-turistične dejavnosti, saj mesto s številnimi javnimi zelenimi površinami ponuja veliko možnosti za športno udejstvovanje, rekreativna in profesionalna prvenstva pa so tudi izjemnega pomena za prepoznavnost destinacije, povečevanje števila tujih obiskovalcev in večjo turistično potrošnjo.

Tradicionalne Noči v stari Ljubljani

Tema 32. mednarodnega festivala Noči v stari Ljubljani so tradicijski zvoki sodobnosti. Vzporedno se bo prepletalo več programskih linij etno, jazz in klasične glasbe s poudarkom na glasbenih praksah, ki tradicijske vplive prelivajo v sodobne zvočne forme. Ker je kultura eno od področij, ki ga je letošnja kriza še posebej prizadela, bomo letos podprli predvsem domače umetnike, program pa bo začinilo tudi nekaj vrhunskih tujih zasedb.
Festival tudi letos podpira Turizem Ljubljana, vsi dogodki bodo za obiskovalce brezplačni, s čimer želimo kakovostne kulturne vsebine približati čim širšemu krogu someščanov in obiskovalcev Ljubljane.

Dogodka bosta potekala v skladu z varnostnimi in zdravstvenimi priporočili NIJZ.

Preberite tudi: