četrtek, 14. 10. 2021

Plakatna razstava mladih v Ljubljani

Do 15. 10. 2021 vas na ulicah pričakujejo herojske podobe, ki so jih ustvarile mlade tečajnice Pionirskega doma.

Plakatna mesta so tako zavzeli kurenti, ki zvonijo vsem obiskovalkam in obiskovalcem v meglena jutra in jasne popoldneve. Projekt je nastajal v pomladanskem času v ateljeju Pionirskega doma – centra za kulturo mladih, pod vodstvom akademskega kiparja Borisa Beja. Podprl ga je tudi Mladinski center Zagorje ob Savi in se vpenja v mednarodni projekt Youth Specific Art.

Tečajnice Pionirskega doma so ustvarile klasične večbarvne linoreze, katerih vsebina in forma je bila upodobitev Bejatovega kiparskega prevoda grafike Franceta Miheliča: »Pionirski kurenti so opomnik na čase, ki smo jih z mladimi preživeli spomladi, ko smo se lahko spet vrnili v ateljeje na Komenskega 9. S kurenti nismo odganjali korone, niti zime … z njimi smo proslavljali nove čase in se spominjali Miheličevih kurentov, ki so zaznamovali njegov grafični opus.« Urbano razstavo v prestolnici soustvarjajo Boris Beja, Anja Studen, Neža Stopar Špringer, Suna Srdić, Valentina Vučak, Jara Sofija Ostan.

Projekt se bo z ulic Ljubljane selil v galerijo Kina Šiška, kjer bodo mladi svoja vizualna sporočila razstavili na razstavi Bienala neodvisne ilustracije.