sreda, 22. 6. 2022

PLEČNIK: Metropola, kraj, vrt

Osrednja razstava Plečnikovega leta 2022, ki jo v sredo, 22. junija 2022, odpiramo v Mestnem muzeju Ljubljana ob 19. uri, ponuja edinstveno priložnost za refleksijo Plečnikovih idej v 21. stoletju.

Z razstavo, ki bo na ogled do 12. februarja 2023, osvetljujemo arhitekturni opus vsestranskega umetnika Jožeta Plečnika ter razkrivamo inovativne ideje in tehnike, ki jih je uporabljal pri svojem raznovrstnem snovanju. 

Kultivirati mesto z arhitekturo je za Plečnika pomenilo kultivirati spomin, misel na prihodnost in na naravno okolje. Razstavo bo spremljala vrsta dogodkov, med drugim strokovni simpozij, pripravlja se tudi obsežen multidisciplinarni katalog.

150. obletnica rojstva Jožeta Plečnika

Razstava, s katero Muzej in galerije mesta Ljubljane v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo, UL ter Muzejem za arhitekturo in oblikovanje obeležuje 150. obletnico arhitektovega rojstva, predstavlja Plečnikove realizirane in nerealizirane projekte, zapise, intimne skice, načrte, risbe, makete, kipce – med njimi nekateri še niso bili predstavljeni širši javnosti.

Dediščina Plečnikove arhitekture niso zgolj stavbe, temveč predvsem svetovi, ki so jih njegova dela odpirala. Zato lahko metropolo, kraj in vrt razumemo kot prispodobe teh novih prostorov, s katerimi je Plečnik na Dunaju, v Pragi in Ljubljani odpiral nove možnosti za prepoznavanje situacij, ljudi in reči v skupnem svetu. Ambientalna postavitev je organizirana okrog treh prispodob (metropola, kraj, vrt), ki so hkrati prispodobe za različna razumevanja sveta in načine bivanja v njem.

Več o razstavi najdete tukaj

Preberite tudi: