torek, 15. 5. 2018

Plečnikova hiša – prejemnica prestižne nagrade Evropske unije za kulturno dediščino

Danes sta Evropska komisija in Europa Nostra, vodilna evropska organizacija na področju kulturne dediščine, razglasili zmagovalce nagrade Evropske unije za kulturno dediščino / Europa Nostra za leto 2018.

Neodvisne strokovne žirije so proučile 160 vlog, ki so jih predložile organizacije in posamezniki iz 31 evropskih držav.

Zmagovalci prejmejo nagrado na slovesnosti v Berlinu

Vseh 29 zmagovalcev iz 17 držav je prejelo priznanje za izjemne dosežke na področju ohranjanja, raziskav, predanega dela ter izobraževanja, usposabljanja in ozaveščanja. Med letošnjimi zmagovalci je Plečnikova hiša, Slovenija. Poseben poudarek letošnjih nagrad v znamenju Evropskega leta kulturne dediščine 2018 je na evropski dodani vrednost izbranih dosežkov na področju kulturne dediščine.

''Skupaj z obnovo hiše je bil pripravljen tudi dodelan izobraževalni program, ki je zagotovil obstoj učnega okolja za nadaljnje izobraževanje različnih ciljnih skupin obiskovalcev, pa tudi za spodbujanje širšega razumevanja in vrednotenja arhitekturne dediščine. Družbena vrednost in koristi projekta se kažejo v vključevanju različnih družbenih skupin v mnogotere aktivnosti Plečnikove hiše,'' je zapisala žirija.

Nagrajenci bodo povabljeni na slovesnost ob podelitvi nagrad za evropsko kulturno dediščino,ki jo bosta skupaj vodila evropski komisar Tibor Navracsics in maestro Plácido Domingo, potekala pa bo 22. junija v berlinskem kongresnem centru. Sedem dobitnikov velike nagrade (od katerih bo vsak prejel 10 000 EUR) in zmagovalec po izboru javnosti bodo razglašeni na slovesnosti, katere častni gost bo predsednik Zvezne republike Nemčije dr. Frank-Walter Steinmeier kot pokrovitelj evropskega leta kulturne dediščine v Nemčiji.

Nagrado Evropske unije za kulturno dediščino / Europa Nostra je Evropska komisija uvedla leta 2002 in od takrat jih vodi organizacija Europa Nostra. Njihov namen je slaviti in spodbujati dobre prakse pri ohranjanju kulturne dediščine, raziskavah, upravljanju, prostovoljstvu, izobraževanju in obveščanju. Podpira jih program Ustvarjalna Evropa Evropske unije. Izjemnim pobudam na področju kulturne dediščine, izbranim izmed nagrajenih projektov, sta bili podeljeni 102 veliki nagradi v višini 10.000 evrov.

Plečnikova hiša 

Jože Plečnik je bil najpomembnejši slovenski arhitekt dvajsetega stoletja in ključna osebnost pri oblikovanju sodobne Ljubljane. Leta 2013 smo pričeli prenovo oziroma revitalizacijo njegovega nekdanjega domovanja, s ciljem, da v njem vzpostavimo nov muzej in raziskovalni center, posvečena arhitektovemu opusu, poleg njiju pa smo pod vodstvom Muzeja in galerij mesta Ljubljane uvedli tudi stalni program občasnih razstav in izobraževalnih dejavnosti, namenjenih raznoterim ciljnim javnostim. Ob ponovnem odprtju leta 2015 je Plečnikova hiša doživela izjemen, kar 130-odstotni porast števila obiskovalcev. Danes je ena najbolj obiskanih turističnih lokacij v Ljubljani.

Leta 2015 smo prenovili Plečnikovo hišo in jo v celoti odprli za javnost. Med prenovo je bila v celoti inventarizirana dediščina Plečnikove zbirke, digitalizirani originalni Plečnikovi načrti, pridobljeni prostori za novo stalno razstavo Plečnik in občasne razstave ter vzpostavljen nov študijski center za raziskovanje Plečnikove dediščine. Vrednost investicije je bila 2,26 milijona evrov. Projekt je bil sofinanciran s sredstvi EU.

Za prenovo hiše z vidika muzealstva, konservacije in arhitekture je Plečnikova hiša prejela stanovske in mednarodne nagrade: na področju muzealstva Valvasorjevo nagrado (komisija je v obrazložitev med drugim zapisala, da je prenova Plečnikove hiše »presežek standardov v slovenskem muzealstvu«); na področju konservacije Steletovo nagrado za koordinacijo, vodenje in izvedbo konservatorskega nadzora prenove Plečnikove hiše; na področju arhitekture Plečnikovo medaljo za aktualno realizacijo in mednarodno nagrado Piranesi. V letu 2017 je bila Plečnikova hiša nominirana za najboljši evropski muzej EMYA 2017. 

MGML Plecnikova Hisa 6571409
Foto: Matevž Paternoster/MGML

V Ljubljani negujemo kulturno dediščino

Posebno pozornost namenjamo varovanju in ohranjanju bogate kulturne dediščine od prazgodovine dalje, pri čemer naši javni zavodi Muzej in galerije mesta Ljubljane, Mednarodni grafični likovni center in Ljubljanski grad skrbijo za pomembne dele kulturne dediščine v Ljubljani.

V obdobju 2007–2017 smo obeležili kar nekaj pomembnih obletnic, od katerih izpostavljamo:

  • 2000 let Emone (leta 2014/2015),
  • 150. obletnico rojstva arhitekta Maksa Fabianija (leta 2015),
  • 145. obletnico rojstva in 60. obletnico smrti slovitega arhitekta Jožeta Plečnika
  • (leta 2017).

Več o kulturi v Ljubljani, preberite tukaj.