četrtek, 14. 4. 2016

Plečnikova tematska kolesarska pot

V okviru Kolesarskega festivala 2016 je zaživela nova tematska kolesarska pot – Plečnikova pot.

Plečnikovo kolesarsko pot, ki povezuje Plečnikovo dediščino v Trnovem, Žalah in v Tivoliju, sta 14. aprila 2016 odprla podžupan prof. Janez Koželj in veleposlanik Nizozemske v Sloveniji Bart Twaalfhoven.

Cilj tematskih kolesarskih poti je na eni strani vzpostaviti atraktivne kolesarske povezave med različnimi deli Ljubljane po manj prometnih ulicah za dnevno opravljanje poti meščank in meščanov na kolesu (šola, služba, ...). Hkrati pa te poti pomenijo tudi dodatno ponudbo za obiskovalce Ljubljane, ki lahko s kolesom doživijo Plečnikovo arhitekturo, lepoto Ljubljanice ali pa zelene kline mesta.

To je tretja ljubljanska tematska kolesarska pot; poleg Plečnikove sta urejeni še Obvodna pot, ki poteka od Fužinskega gradu po nabrežjih Ljubljanice skozi Štepanjsko naselje, Kodeljevo, center mesta (Petkovškovo nabrežje – Prešernov trg – Kongresni trg – Novi trg) in se konča na Špici, ter Gozdna pot, ki ob obrobju Rožnika povezuje Tivoli z Mostecem.

Tematske kolesarske poti je v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana zasnovalo društvo Za mesto po dveh v okviru kampanje Do the right mix. Pri postavitvi označb je sodeloval Turizem Ljubljana, ki ponuja tudi oglede Ljubljane z novimi kolesi po poti, ki v posameznih odsekih sovpada z omenjenimi tematskimi kolesarskimi potmi.

Tako v sklopu naziva Zelena prestolnica Evrope 2016 spodbujamo kolesarjenje, ki je eden najbolj učinkovitih načinov premikanja po mestu, ter potrjujemo, da je Ljubljana kolesarjem prijazno mesto.