sreda, 27. 1. 2021

Po poti spotikavcev

Ob 27. januarju, svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, se sprehodite po poti ljubljanskih spotikavcev in se spomnite na v holokavstu pobite meščane Ljubljane.

V sodelovanju z Judovskim kulturnim centrom v Ljubljani od leta 2018 uresničujemo projekt postavite spominskih obeležij v tlaku, t.i. kamnov spotike - spotikavcev, ki si ga je zamislil nemški umetnik Günter Demnig v spomin na žrtve holokavsta. Demnig citira Talmud, ki pravi, da je "oseba pozabljena šele, ko pozabimo njeno ime". Spotikavci nas spomnijo na osebo, ki je nekoč tam živela. Vsak "kamen" se začne z napisom "Tukaj je živel/a …" En "kamen". Eno ime. Ena oseba.

Spotikavce polagamo v spomin na judovske meščane Ljubljane, ki so bili v času II. svetovne vojne zaradi porekla izgnani iz svojih domov in odpeljani v različna koncentracijska taborišča po Evropi. Tlakovci, prevlečeni s slojem medenine in vklesanimi osebnimi podatki posamezne žrtve, so danes postavljeni že v več sto mestih po Evropi, med drugim v Nemčiji, Avstriji, na Češkem in Madžarskem.

 foto
V Ljubljani je na 21 lokacijah postavljenih 61 spotikavcev.

Preberite tudi: