sreda, 22. 4. 2020

Pobirajmo pasje kakce

Ob svetovnem dnevu Zemlje so v Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana pripravili posebno ozaveščevalno akcijo, zakaj je pomembno pobirati pasje iztrebke.

Čeprav se pasji iztrebki zdijo kot gnojilo v naravi, temu ni tako. Psi uživajo beljakovinsko bogato hrano, kar pomeni, da so njihovi iztrebki pravi koncentrat dušikovih spojin, ki lahko škodljivo vplivajo tako na kopenske kot vodne organizme. Iztrebki lahko vsebujejo patogene viruse, bakterije in notranje zajedalce, zato se z njimi lahko prenašajo različne bolezni.

Osnovna priporočila glede pobiranja iztrebkov:

  • Da se nam na sprehodu ne zgodi pozabljivost, si vrečke v naprej namestimo na povodec, pasjo ovratnico ali na posebno držalo za vrečke. Tako bodo stalno pri roki in kolikor jih bomo potrebovali.
  • Ker ne želimo dodatno obremenjevati Zemlje s plastičnimi vrečkami, izberemo biorazgradljive. Pri tem moramo biti pozorni, da so resnično kemijsko razgradljive. Velikokrat pod oznako biorazgradljivo naletimo na vrečke, ki pod fizikalnimi vplivi samo hitreje razpadejo na mikroplastiko, v resnici pa niso biorazgradljive.
  • Seveda je nadležno vrečko s pasjimi iztrebki prenašati naokoli, zato v naprej strateško načrtujemo. Še preden se odpravimo na daljši prehod v naravo, našega ljubljenca spodbudimo, da opravi potrebo v bližini naselja, kjer so nameščeni pasji smetnjaki ali kontejnerji z mešanimi komunalnimi odpadki.
  • V mraku ali ponoči resnično težko opazimo smrdljivi kupček, zato si pomagamo s svetilko, ki je lahko obesek za ključe ali naglavna svetilka.
  • Ker pasji iztrebki lahko vsebujejo patogene viruse, bakterije ter notranje zajedalce in niso gnojilo, se ne smemo delati, da nas nihče ne vidi. Tudi če je to res, pri sebi vemo, kako moramo ravnati in poskrbeti za čisto in varno okolje.

 

Preberite tudi: