torek, 6. 7. 2021

Počitnice so pravi čas za spoznavanje poklicev

V Mestni hiši in na Mestnem redarstvu MOL smo gostili učenko in učenca, ki sta v okviru projekta »job shadowing« spoznavala poklica župana in mestnega redarja.

Kako izgleda delovni dan župana?

učenka na obisku pri županu

Delo župana Zorana Jankovića je spoznavala Zala, učenka 6. razreda OŠ Tabor z Vranskega. V ponedeljek, 5. julija, je ves dan spremljala njegove obveznosti, župan pa ji je predstavil svoje delo in delovno okolje.

spoznavanje dela mestnega redarja

Dan na Mestnem redarstvu MOL pa je preživel Vitan, ki je od 7. ure zjutraj spremljal mestnega redarja, ob katerem je spoznaval delo in pristojnosti mestnega redarstva. Sodeloval je pri celotnem dnevnem delovnem procesu. Po seznanitvi dela v bazi je je skupaj z mestnim redarjem odpravil na teren. Spoznal je potek dela redarja radarista v vozilu, postopek obravnave zapuščenega vozila, operativno delo v centru mesta ter primer obravnave po zakonu o javnem redu in miru. Ogledal si je tudi vozni park Mestnega redarstva MOL.

Kaj je »job shadowing?

Oba učenca sta poklice spoznavala v okviru projekta »job shadowing« oziroma senčenje na delovnem mestu, ki ga organizira Karierni Plac – Karierni center za mlade (Javni zavod Cene Štupar). Na podlagi razpisa so otroke in mlade, stare do 19 let, povabili k spoznavanju petih zanimivih poklicev oziroma delovnih mest v realnem delovnem okolju. Poleg dela župana in redarja so lahko spoznali še delo geodeta, svetovalke za odnose z javnostmi ter poklice v gledališču (igralec, rekviziter, lektor).
Osnovni namen projekta je mladim ponuditi priložnost, da spoznavajo različne poklice v realnem delovnem okolju ter se tudi zato nekega dne lažje odločajo o svoji nadaljnji karierni poti.

 

Preberite tudi: