četrtek, 22. 11. 2018

Podelili smo Rožančeve nagrade za leto 2018

Podelili smo nagrade Marjana Rožanca za leto 2018, najvišja priznanja Mestne občine Ljubljana na področju športa.

Nagrade so prejeli:

Simon Oven za izjemne športne dosežke v preteklem letu

Simon Oven

Simon Oven se je s kajakaštvom začel ukvarjati že pri rosnih 11 letih, od leta 2012 pa je stalni član slovenske reprezentance. Z veliko vloženega truda je začel osvajati visoka mesta na tekmovanjih v mednarodnem merilu. V zadnjih dveh letih je med najboljšimi kajakaši na svetu, odličen je tako v klasičnem spustu, kot tudi v sprintu. Ravno to mu je leta 2017 in 2018 prineslo skupno zmago v svetovnem pokalu. Vrhunec njegovih uspehov je letošnji naslov svetovnega prvaka v klasičnem spustu na divjih vodah, kar do sedaj med kajakaši ni uspelo še nobenemu Slovencu.

Kolesarsko društvo ROG za delo v daljšem časovnem obdobju na strokovnem in organizacijskem področju

KD rog

Kolesarsko društvo Rog bo v letu 2019 slavilo 70 letnico delovanja. V tem obdobju so se nabrali številni vrhunski dosežki in kolesarji, med katerimi izstopa 5. mesto Andreja Hauptmana na OI v Atenah.
V KD Rog so dvakrat osvojili naslov evropskega prvaka v cestni vožnji, pohvalijo pa se lahko tudi z zmagami na olimpijadi mladih v Turčiji in na treh velikih etapnih dirkah. Ženska profesionalna ekipa BTC City Ljubljana spada med 15 najboljših na svetu.
KD Rog je poleg odličnega tekmovalnega športa pomemben tudi za organizacijo kolesarskih prireditev: maraton Franja BTC spada med 15 najboljših amaterskih tekmovanj.
Od leta 1949 KD Rog organizira prireditve in tekmovanja ter tako nepretrgoma skrbi za razvoj kolesarstva v Sloveniji, v svetovnem merilu pa spada med redke klube s tako dolgo tradicijo in tako neverjetnimi dosežki.

Darko Klarič za delo v daljšem časovnem obdobju na strokovnem in organizacijskem področju

darko klaric

Gospoda Darka Klariča so v mladosti privlačili predvsem zimski športi, s katerimi pa se, predvsem zaradi visokih stroškov, ni mogel resno ukvarjati. Takrat si je zastavil cilj, da bo mladim športnikom pomagal pri uresničitvi njihovih sanj. Z nogometom je začel v Celju, kjer je lokalnega prvoligaša pomagal spremeniti v urejen in stabilen klub. Leta 2006 je v Ljubljani ustanovil NK Bravo, ki je eksponentno rasel; že tri leta po ustanovitvi je selekcija U14 osvojila mednarodni turnir v Braziliji, članska ekipa pa je trenutno na pragu 1. lige. Klub je postal tudi polnopravni član Športne zveze Univerze v Ljubljani, vsako leto pa organizira mednarodni turnir Ljubljana Open, v sklopu katerega naše mesto obiščejo mladi nogometaši evropskih klubov.
NK Bravo velja za urejen, zaupanja vreden športni kolektiv, kjer sta strokovnost in etika na prvem mestu, drži pa se ga sloves kakovostne nogometne šole z jasno vizijo, postavljene na zdravih temeljih, ki v ospredje postavlja razvoj mladih talentov tako na igrišču, kot tudi izven njega.

Kljub temu, da je vizionarski Darko Klarič upokojen, svojim sodelavcem pomaga z mnogoterimi idejami in izkušnjami. Pravzaprav je poosebitev znanega reka v športu: V življenju zares šteje to, kar storiš za druge.

Stane Papež za delo v daljšem časovnem obdobju na strokovnem in organizacijskem področju

stane papež

Gospod Stane Papež je bil aktivni igralec rokometnega kluba Odred, s katerim je osvojil več naslovov republiškega prvaka Slovenije. Leta 1957 ga je zvezni kapetan Snoj kot prvega Slovenca vpoklical v reprezentanco Jugoslavije. Deloval je tudi kot trener rokometašev Odreda in kasneje Olimpije, leta 1975 pa je bil izvoljen za predsednika Rokometnega društva Slovan, ki se je pod njegovim predsedstvom dve leti borilo v 2. jugoslovanski ligi in se nato uvrstilo v 1. jugoslovansko ligo. V sezoni 1979/1980 je osvojilo naslov državnega prvaka Republike Jugoslavije, kar je bil prvi naslov državnega prvaka za slovensko ekipo. V naslednji sezoni je Kolinska - Slovan igral v Pokalu državnih prvakov (današnja Liga prvakov) in na poti do finala premagal takratne rokometne velesile ter osvojil naslov podprvakov Evrope.
Gospod Stane Papež je ogromno doprinesel k razvoju Rokometnega društva Slovan in si prislužil mnogo nagrad, med drugim zlato značko Rokometne zveze Jugoslavije in Red za delo s srebrnim vencem, ki ga je prejel od takratnega predsednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita. Poleg vsega tega pa sta bila z Marjanom Rožancem prijatelja, ki sta sodelovala v dobrobit ljubljanskega športa.

 

Nagrade Marjana Rožanca podeljujemo od leta 1992. Za izjemne dosežke jih lahko prejmejo športni delavci, športniki, športni vzgojitelji, profesionalni športni delavci ter športni novinarji.

 

Ljubljana je mesto športa

S spodbujanjem prebivalcev k redni športni vadbi in pripravam na množične športno-rekreativne prireditve dajemo Ljubljani športni utrip, hkrati pa z organizacijo tovrstnih dogodkov uspešno krepimo blagovno znamko "Ljubljana je šport".

Pestro in kakovostno gibalno športno ponudbo zagotavljamo tako na prostem, v zelenem okolju, kot v športnih objektih v lasti Mestne občine Ljubljana oziroma objektih, zgrajenih v javno-zasebnem partnerstvu.

S športnimi objekta v Ljubljani upravljajo Javni zavod Šport Ljubljana in osnovne šole, ki s svojim delovanjem pomembno prispevajo k uresničevanju strategije športa v MOL in zagotavljajo pogoje za izvedbo letnega programa športa več kot 200 športnim društvom, v obsegu več kot 240.000 ur.

 Več o naših aktivnostih in projektih na področju športa si lahko ogledate tukaj.