ponedeljek, 28. 6. 2021

Podeljene nagrade 56. Festivala Borštnikovega srečanja

Na sklepni slovesnosti 56. Festivala Borštnikovo srečanje je članica igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega Jette Ostan Vejrup prejela Borštnikov prstan za leto 2021. Nagrajeni so bili tudi drugi člani Mestnega gledališča ljubljanskega in Slovenskega mladinskega gledališča.

Prejemnica Borštnikovega prstana v letu 2021 je Jette Ostan Vejrup

Jette Ostan Verjup v eni izmed predstav, foto Toni Soprano, MGL
Jette Ostan Vejrup, foto: Toni Soprano, MGL

Jette Ostan Vejrup je s svojimi odrskimi kreacijami požela priznanje in navdušenje tako slovenskega občinstva kot kritike in strokovne javnosti. V tridesetih letih ustvarjanja je na slovenskem odru postala ena najvidnejših slovenskih igralk, ena tistih osebnosti slovenskega gledališča, ki prevprašujejo in premikajo meje slovenske umetnosti, kulture in tolerance.

Žirija je v svoji utemeljitvi zapisala, da je Jette Ostan Vejrup s svojim prodorom v slovenski gledališki prostor nedvomno razširila njegove meje: s človeško toplino in neulovljivo kompleksnostjo, z igralskim perfekcionizmom, prepletenim z bolečino samoironije in nalezljivo sproščenostjo humorja, z izkušnjo tujke v tem, kar se vsem ostalim lahko zdi domače ali samoumevno, je slovensko gledališko krajino obogatila za nove odrske izkušnje, pri tem pa je slovenskemu gledalcu in gledalki ponudila možnost primerjave, širila meje poznanega sveta in na stežaj razprla prostor dialoga, ki je pravzaprav izhodiščni ustvarjalni impulz gledališke umetnosti.

Matej Puc je osvojil kar dve nagradi za igro

Matej Puc v uprizoritvi Sedem dni, foto: Peter Giodani, MGL
Matej Puc v uprizoritvi Sedem dni, foto: Peter Giodani, MGL

Matej Puc je prejel Borštnikovo nagrado za igro v uprizoritvi Sedem dni v režiji Žige Divjaka v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega in za igro v koprodukciji Mladinskega gledališča in Maske Ljubljana Gejm.
Utemeljitev žirije: "Z vlogami v uprizoritvah Gejm in Sedem dni Matej Puc pokaže bravurozno igralsko tehniko, izjemno moč v emocionalni artikulaciji likov ter sposobnost variiranja različnih stilskih in žanrskih registrov igre. V uprizoritvi Gejm je ostro diferenciral nevtralni, pripovedni izraz in pretresljivo oblikoval migrantske izpovedi. V uprizoritvi Sedem dni se njegova igra giblje v razponu od prepričljivega oblikovanja dramskega konflikta v prizoru z ženo do tehnične bravuroznosti v nevrotično pospešeni izpovedi osamljenega človeka."

Borštnikova nagrada za glasbo in oblikovanje zvoka: Blaž Gracar

Blaž Gracar je prejel nagrado za glasbo in oblikovanje zvoka v uprizoritvi Sedem dni v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega in Gejm v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana.
Žirija je ob tem zapisala: "Ne glede na to, ali gre za mračno, zloslutno glasbo, lajanje besnih psov ali katerikoli drug zvok, Blaž Gracar odmerjeno ustvarja zvočne pokrajine, ki pretanjeno sooblikujejo dramske situacije kot organski del gledališke uprizoritve. Zvok v uprizoritvah Gejm in Sedem dni evocira drugačnost in senzibilizira občinstvo ter drži gledalce v svojem primežu tudi po koncu uprizoritev. "

Slovensko mladinsko gledališče s kar devetimi nagradami

Predstava Gejm, na fotografiji Primož Bezjak in Vito Weis, foto: Matej Povše SMG
Predstava Gejm je prejela nagrado za najboljšo uprizoritev. Na fotografiji sta Primož Bezjak in Vito Weis, foto: Matej Povše, SMG

S kar sedmimi nagradami je bila nagrajena predstava Gejm (koprodukcija z Masko). V celoti je dobila nagrado za najboljšo uprizoritev, nagrajeni pa so bili poleg zgoraj omenjenih Mateja Puca (igra) in Blaža Gracarja (glasba in zvok) še Katarina Morano za dramaturgijo, Igor Vasiljev za scenografijo, Sara Dirnbek za mlado igralko, Žiga Divjak za režijo.

Uprizoritev Sedem vprašanj o sreči je prejela nagrado za produkcijo predstave, Gašper Malnar pa je bil nagrajen za igro.

 

Čestitamo dobitnici Borštnikovega prstana Jette Ostan Vejrup in vsem drugim nagrajencem!

Preberite tudi: