četrtek, 18. 4. 2019

Podžupan prof. Janez Koželj prejemnik nagrade Big SEE arhitekturni vizionar 2019

Na dogodku BIG Arhitektura 2019 je nagrajencem Veliko nagrado podelil župan Zoran Janković.

Večerni program festivala je zaznamoval pogovor z arhitekturnimi vizionarji, ki ga je vodil arhitekt Boštjan Vuga, nagovarjal pa je prejemnike nagrade arhitekturni vizionar 2019, profesorja Janeza Koželja, Andrijo Rusana iz Hrvaške ter Dijano Vučinić iz Črne gore. Strokovnjaki, ki bogatijo arhitekturno produkcijo, premikajo njene meje in spodbujajo ustvarjalne sile v jugovzhodni Evropi, so na odru spregovorili o ozadju njihove življenjske poti, ustvarjalni strasti, ki jih žene, o vplivih, ki so jih zaznamovali, in o osebnih vrednotah ter izzivih.

190417 podelitev nagrade arhitekturni vizionar nrovan 013

Obrazložitev nagrade

Boštjan Vuga, kurator nagrade:

˝Fabianijeva Ljubljana, Plečnikova Ljubljana, Ravnikarjeva Ljubljana. Koželjeva Ljubljana? Da, vendar z eno pomembno razliko: Koželjeva Ljubljana zgodnjega 21. stoletja ni Ljubljana ene roke, enega arhitekta kot demiurga, temveč je rezultat vizije prof. Janez Koželja kot mestnega arhitekta in urbanista ter podžupana mesta Ljubljane, da je mesto živi organizem, čigar spreminjanje, presnavljanje in razvoj je delo več rok, več glav, več pristopov, ki omogočajo in stimulirajo pestrost v urbanem prostoru mesta. Janez Koželj s svojim znanjem in delovanjem stimulira in balansira različne urbane intervencije v mestu, take, katerih si še pred dobrim desetletjem ne bi mogli niti zamisliti. Koželjeva Ljubljana postaja kozmopolitsko mesto, kjer je pestrost in različnost urbanih impulzov vodilo. In ker je Janez Koželj tudi arhitekt v praksi, ve, kaj pomeni graditi. Zaradi tega Koželjeva vizija Ljubljane postane projekt in ta projekt se v komunikaciji in sodelovanju z uporabniki, politiki, razvijalci, projektanti tudi realizira v dejansko izvedeno. Zanima me, kam ta vizija vodi, kakšen je naslednji kvalitativen preskok, kaj bo naredilo to mesto še bolj privlačno za življenje v njem. Prepričan sem, da ima Janez Koželj tudi že oblikovano sliko Ljubljane v bližnji prihodnosti. Zaradi tega ga predlagam za arhitekturnega vizionarja 2019.˝

O festivalu BIG

Festival Big arhitektura je del platforme Big See, ki promovira in podpira ustvarjalno in poslovno odličnost jugovzhodne Evrope. Je vodilni poslovni in izobraževalni dogodek za napredno arhitekturo. Z raziskovanjem, vrednotenjem in promocijo arhitekturne odličnosti gradi poslovno uspešnost in privlačnost jugovzhodne Evrope. Je katalizator razmislekov o ključnem pomenu arhitekture v okolju, ki upošteva in odgovarja na sodobne družbene izzive, pomembne za naš obstoj, gospodarstvo in prihodnost. Ob tem organizatorji menijo, da imamo v teh krajih edinstven pogled na Evropo in preostali svet ter znamo in zmoremo prestopiti splošne evrocentrične poglede in okvire ter ponuditi nekaj novega in drugačnega. 

Preberite še