petek, 31. 7. 2020

Poklon filmskim obletnicam na Kongresnem trgu

Na Kongresnem trgu od 11. do 13. avgusta pripravljamo tradicionalni Letni Kinodvor na Kongresnem trgu, kjer si boste lahko brezplačno ogledali filmske klasike, s katerimi se poklanjamo pomembnim zgodovinskim obletnicam.

Otvoritveni večer v torek, 11. avgusta, bo potekal v znamenju 75. obletnice konca 2. svetovne vojne. Predvajali bomo Chaplinovo mojstrovino Veliki diktator (The Great Dictator, 1940), satirično kritiko nacizma, v kateri Charlie odigra dvojno vlogo dobrodušnega židovskega brivca in diktatorja Tomanije Adenoida Hynkla. Projekcijo smo pripravili v sodelovanju s Slovensko kinoteko.

V sredo, 12. avgusta, se bomo poklonili stoletnici rojstva legendarnega igralca Yula Brynnerja. Ogledali si bomo ikonični vestern Sedem veličastnih (The Magnificent Seven), s katerim je režiser John Sturges leta 1960 na Divji zahod premestil klasiko Akire Kurosawe Sedem samurajev.

Filmske večere na Kongresnem trgu bomo zaključili v četrtek, 13. avgusta, s spominom na stoletnico rojstva velikana italijanske kinematografije Federica Fellinija. S projekcijo filma Rim (Roma, 1972), ljubezenskega pisma mestu, ki ga je režiser poimenoval »najčudovitejša filmska kulisa na svetu«, bomo naredili uvod v jesensko retrospektivo Fellinijevih filmov v Slovenski kinoteki. Projekcija je del niza mednarodnih dogodkov Fellini 100, ki jih ob stoletnici režiserjevega rojstva promovira Italijansko ministrstvo za kulturo. Pripravili smo jo v sodelovanju s Slovensko kinoteko in CSC-Cineteca Nazionale ter s pomočjo Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji.

Ogledi vseh treh filmov so brezplačni, na sporedu bodo ob 21. uri (tudi v primeru dežja).
Ob doslednem upoštevanju novih previdnostnih ukrepov in priporočil bomo vsem obiskovalcem zagotavljali kakovostno, varno in prijetno filmsko doživetje.

Ljubljana se poteguje za naziv EPK 2025

Letni Kinodvor na Kongresnem trgu je del programa Ljubljana 2025 - Mesto kot v filmu, s katerim se potegujemo za naslov Evropska prestolnica kulture 2025.

Evropska prestolnica kulture je najpomembnejša pobuda Evropske unije na področju kulture, katere temeljni cilj je poudarjanje bogastva in raznolikosti evropskih kultur ter skupne kulturne dediščine, kakor tudi spodbujanje medkulturnega dialoga in večanje medsebojnega razumevanja med evropskimi državljani. Od leta 1985 do danes je naziv nosilo že 60 mest, med njimi 18 državnih prestolnic.

V Mestni občini Ljubljana vidimo kandidaturo za naziv EPK 2025 kot priložnost za uresničevanje strateških razvojnih ciljev mesta in regije. Tako se s podporo vseh 25 občin Ljubljanske urbane regije podajamo na pot do naziva Evropske prestolnice kulture 2025.

Preberite tudi: