torek, 12. 6. 2012

Poletna muzejska noč 2012

Na sobotni večer, 16. junija 2012, bo že deseta "Poletna muzejska noč", ko muzeji in galerije brezplačno odprejo svoja vrata.

Poletna muzejska noč se dogaja vsako tretjo soboto v mesecu juniju. Letos bodo muzeji, galerije in druge ustanove že desetič brezplačno odprli svoja vrata in ljudem približali kulturno dediščinoNa sobotni večer, 16. junija 2012, od 18.00 do 24.00 ure, se lahko udeležite vodstev, delavnic, koncertov in drugih prireditev.

Poletna muzejska noč je največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, pridružujejo se ji tudi številni drugi zavodi in ustanove, ki izvajajo programe iz področja kulturne dediščine, umetnosti, kulture, zgodovine. Povezovalni projekt, prilagojen na urbano območje, je bil že od začetka zasnovan tako, da predstavlja ustanove in njihove vsebine kot prostore sproščenega preživljanja prostega časa. Ideja se je porodila iz poznavanja podobnih dogodkov v tujini in iz želje na privlačen način predstaviti razstavišča javnosti in jih približati ljudem.

Tudi letos se bo 39 mest in krajev po Sloveniji spremenilo v otočke luči, ki oživljajo in osvetljujejo mestna središča, četrti, trge, dvorišča gradov. V zadnjih letih v akciji sodeluje okoli 80 slovenskih muzejev in galerij, od tega jih je polovica v Ljubljani, pridružujejo pa se ji tudi številni drugi zavodi in ustanove s programi s področja kulturne dediščine, umetnosti, kulture, zgodovine. Skupaj pripravijo več kot 200 dogodkov za obiskovalce vseh starostnih skupin.

Poleg Ljubljane v Poletni muzejski noči sodelujejo še naslednja mesta in kraji: Bistra pri Vrhniki, Bled, Bohinj, Celje, Divača, Ilirska Bistrica, Kamnik, Kočevje, Koper, Kostanjevica na Krki, Kranj, Laško, Lipica, Litija, Jesenice, Kranjska Gora, Krško, Maribor, Metlika, Mojstrana, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Piran, Pivka, Polhov Gradec, Portorož, Postojna, Ptuj, Rateče, Ravne na Koroškem, Rogatec, Slovenska Bistrica, Slovenj Gradec, Šentjur, Škocjan, Tolmin, Velenje.

Zloženko s podrobnim programom Poletne muzejske noči 2012 lahko dobite na naslednji povezevi.