četrtek, 24. 6. 2021

Poletne bralne in ustvarjalne dogodivščine

Mestna knjižnica Ljubljana je tudi za letošnje počitnice pripravila pester nabor aktivnosti, ki bodo popestrile prosti čas naših osnovnošolcev in srednješolcev.

Poletavci in NajPoletavci

S Poletavci in Najpoletavci Mestna knjižnica Ljubljana že enajsto leto zapored vabi k počitniškemu branju vse osnovnošolce in srednješolce.

S sloganom »pol ure branja na dan prežene dolgčas stran« spodbujajo otroke od sedmega do dvanajstega leta k 30-dnevnemu polurnemu branju, ker tako utrjujejo svojo bralno tehniko, hkrati pa pridobivajo bralno navado. Čtivo si izbirajo samostojno, lahko pa ideje za branje poiščejo v vsakoletnem Priročniku za branje kakovostnih mladinskih knjig, v paketih Maček v žaklju za otroke in na priložnostih knjižnih razstavah. Poletavci, ki med poletjem osvojijo priznanje, lahko le-to jeseni v šoli po predhodnem dogovoru z mentorjem uveljavijo kot eno prebrano knjigo za Bralno značko. Vsak Poletavec lahko v svoj bralni seznam zabeleži eno reševanje spletnega kviza Robinzonijada.

V poletni bralni akciji je združenih že sedemnajst slovenskih splošnih knjižnic, vsako leto pa se razveselimo tudi nekaj mladih slovenskih bralcev izven slovenskih meja (Bosna in Hercegovina, Italija in Nemčija).

Na spletni strani www.poletavci.si, lahko mladi spremljajo namige za poletno branje in oddajo izpolnjene bralne sezname.

Fotografija iz zaključne prireditve projekta POLETAVCI leta 2019
Fotografija zaključne prireditve s podelitvijo priznanj in nagrad projekta POLETAVCI leta 2019. Za zabavo je poskrbel Boštjan Gorenc - Pižama. Vir: MKLJ


NajPoletavci od trinajstega do petnajstega leta v času poletnih počitnic preberejo tri obsežnejše knjige po svojem izboru in oddajo svoje mnenje o tem, kateri knjižni junak jih je najbolj navdušil. Tudi njim so na voljo predlogi za zanimivo in kakovostno počitniško branje, knjigo pa si lahko izposodijo tudi na portalu Biblos.si.

Konec septembra bodo vse poletne bralce, ki so pravočasno oddali svoje sezname ali mnenja o prebranem, povabili na zaključno prireditev, kjer bodo prejeli majico in priznanje ter sodelovali v nagradnem žrebanju.

Poletno ustvarjanje v Mestni knjižnici Ljubljana

Vse do 31. avgusta bodo skoraj vsak dan v različnih enotah Mestne knjižnice Ljubljana potekale ustvarjalne delavnice med drugim od izdelovanja letečih zmajev, čudežnih bitij za srečo in unikatnih lutk štirinožnih prijateljev, do izdelovanja nakita in celo delavnice improvizacijskega gledališča ter izdelave filmske zgodbe v stripu. 

Celoten program si lahko ogledate tukaj

 

Preberite tudi: