petek, 21. 9. 2018

Pomagajmo čebelici - Ocvetličimo mesto v evropski zbirki Urban Nature Atlas

Projekt Pomagajmo čebelici - Ocvetličimo mesto, katerega namen je osveščanje o pomembnosti čebel in spodbujanje prebivalcev Ljubljane k ocvetličenju oken in balkonov z medovitim rastlinami je postal del zbirke Urban Nature Atlas.

Urban Nature Atlas kot del partnerstva Naturvation predstavlja zbirko zglednih primerov rešitev za mesta, ki izhajajo iz narave (»nature-based solutions«). Gre za rešitve, ki uporabljajo naravne danosti ekosistema in lahko omejujejo vpliv klimatskih sprememb, spodbujajo biodiverziteto, izboljšujejo kakovost okolja ter hkrati prispevajo k gospodarski dejavnosti in kakovosti bivanja. Vanj je trenutno uvrščenih 10 projektov iz Slovenije, tudi Pomagajmo čebelici - Ocvetličimo mesto.

Čebelarjenje v Ljubljani

Tradicija čebelarjenja v Ljubljani in njeni okolici sega že v čas prvih prazgodovinskih naselbin. Ime vasi Medno je celo izpeljanka iz besede medovit. Čebelo in panj najdemo na najstarejšem mestnem izvesku Mestne hranilnice na Čopovi ulici. Plečnik in številne meščanske družine so imeli na svojih vrtovih čebelnjake. Na območju Mestne občine Ljubljana deluje kar 3 % vseh slovenskih čebelarjev, ki imajo več kot 4.500 panjev. Povezani so v štirih čebelarskih društvih (Barje, Ljubljana Moste-Polje, Tacen in Ljubljana Center).

čebele v Ljubljani

Danes v Ljubljani spremljamo tudi razcvet urbanega čebelarjenja, med, pridelan v Ljubljani, pa je izredno kakovosten.

Poleg čebelarjev za čebele skrbimo tudi na Mestni občini Ljubljana. Leta 2015 smo med drugim zasnovali Čebeljo pot, gibanje podobno mislečih, ki z najrazličnejšimi aktivnostmi skrbimo za dobrobit čebel v mestu.

Čebelja pot danes povezuje že 35 članov, od izobraževalnih in kulturnih institucij, institucij povezanih z zdravjem do gospodarskih institucij ter seveda čebelarjev in čebelarskih društev. Preverite, kako se lahko pridružite tudi vi.

Svetovni dan čebel

20. maja letos smo prvič obeležili svetovni dan čebel in ob tem smo v okviru projekta Pomagajmo čebelici - Ocvetličimo mesto potekale številke aktivnosti. Med drugim smo obiskovalcem središča Ljubljane brezplačno delili vrečke semen medovitih rastlin in strokovne nasvete, kako lahko pomagajo čebelam zagotoviti dovolj paše. Pripravili smo razstavo Urbano čebelarjenje ter cvetlični sejem ter dneve odprtih vrat, na katerih so obiskovalci spoznavali urbane čebelnjake v Ljubljani.

čebelja domovanja
V Ljubljani skrbimo za čebele in se zavedamo njihovega pomena za življenje vseh nas.

Urban Nature Atlas

Urban Nature Atlas vključuje skoraj 1000 primerov naravnih rešitev iz 100 evropskih mest. Je del širših prizadevanj projekta Naturvation (pod vodstvom Univerze Durham), ki vključuje 14 institucij po vsej Evropi, ki delujejo na področju urbanega razvoja, inovacijskih študij, geografije, ekologije, okoljskega ocenjevanja in ekonomije. Partnerstvo Naturvation vključuje mestne uprave, nevladne organizacije in podjetja. Člani partnerstva ocenjujejo možni prispevek naravnih rešitev v mestih ter razvijajo znanja in orodja za uresničitev potenciala, ki ga prinašajo naravne rešitve za doseganje urbanih trajnostnih ciljev.