petek, 3. 4. 2020

Pomoč domovom za starejše občane

Na Mestni občini Ljubljana bomo domovom za starejše občane, čeprav so ti v domeni države in ne mesta, nudili vso potrebno pomoč.

V želji, da bi čim bolj obvarovali zdrave varovance v domovih za starejše občane, med katerimi se koronavirus širi zelo hitro, so zdravniki, imenovani s stani Ministrstva za zdravje za koordinacijo med domovi starejših občanov v ljubljanski regiji v času epidemije - prof. dr. Simon Podnar iz Nevrološke klinike UKC Ljubljana, prof. dr. Janez Tomažič iz Infekcijske klinike UKC Ljubljana in mag. Rajko Vajd iz Zdravstvenega doma Ljubljana - pripravili strokoven predlog. Zdrave in pokretne oskrbovance bi preselili v hotele, kjer bi bili na varnem, medtem ko bi v domovih ostali le tisti starostniki, pri katerih je koronavirus že potrjen.

Direktorji domov za starejše občane so po pogovoru s svojimi oskrbovanci nad predlogom izrazili pomisleke. Med drugim so navedli, da so varovanci domov za starejše ljudje, ki so navajeni na dnevno rutino in kakršenkoli odmik od te lahko povzroči dodaten stres. Zato si želijo rešitve, ki bi jo bilo možno speljati znotraj domov, tako da varovancev ne bi bilo potrebno seliti na druge lokacije.

Na Mestni občini Ljubljana soglašamo s strokovnimi predlogi zdravnikov, vendar razumemo tudi skrb direktorjev in sporočamo, da bomo domovom za starejše občane, čeprav so ti v domeni države in ne mesta, nudili vso potrebno pomoč. Zato smo pozvali nosilce koncesij s področja zdravstva v Ljubljani, da po svojih močeh priskočijo na pomoč domovom za starejše v Ljubljani, ki se spopadajo s pomanjkanjem osebja.

V teh časih je nujno pokazati solidarnost, stopiti skupaj in si med seboj pomagati, kot je le mogoče!

Preberite tudi: