torek, 24. 3. 2020

Pomoč srbskim državljanom na poti domov

Danes ob 17.30 uri je v Športno dvorano Ježica prispela prva skupina srbskih državljanov. Pristojne službe Mestne občine Ljubljana so jim skupaj s taborniki in pod vodstvom mag. Roberta Kusa pripravile zložljive postelje, kjer bodo lahko prespali. Zvečer jim bodo ljubljanski gostinci donirali večerjo.

Srbske državljane sta pričakala paroh Pravoslavne cerkve Peran Bošković in Veleposlanica Republike Srbije v Sloveniji Zorana Vlatković, ki jih je seznanila s postopkom izolacije v Srbiji.

Posebna zahvala gre gospodu Eriku Demiroviću, pooblaščencu ministra Aleša Hojsa, ki je vse te dni skrbel za srbske državljane, ki so obtičali v Ljubljani, in jih zbral.

Jutri ob 15. uri se bo prva skupina srbskih državljanov (200 oseb) s spremstvom policije odpravila proti hrvaški meji, kjer jih bo prevzela hrvaška policija in jih pospremila do srbske meje.

Tisti, ki bodo ostali v Ljubljani, se bodo proti svojemu domu odpravili naslednji dan ob 3. uri zjutraj. Za čas, ko bodo pri nas, bodo imeli zagotovljeno kosilo in večerjo.

Hvala predsedniku Vlade RS in ministru Alešu Hojsu za organizacijo konvoja skozi Slovenijo ter za dogovor s hrvaškimi in srbskimi kolegi, ki bodo konvoj pospremili do srbske meje.

Posebna hvala častnemu konzulu Republike Srbije v Sloveniji Tomažu Kavčiču, ki je uredil pogovor s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Največja hvala predsedniku Vučiću, ki je v pogovoru takoj, brez oklevanja, sprejel odločitev, da se srbski državljani vrnejo domov.

Zahvaljujemo se tudi našim mestnim redarjem pod vodstvom Romana Fortune, policistom, zdravnikom, sodelavcem javnega zavoda Šport Ljubljana in predstavnikom Rdečega križa, ki so poskrbeli za srbske državljane.

Tudi v tem času je pomembno izkazati spoštovanje, solidarnost, skrb in sočutje za tiste, ki pomoč potrebujejo.

Želimo jim srečen povratek v domovino!

Preberite tudi: