petek, 24. 7. 2009

Ponovno odprt Razgledni stolp na Ljubljanskem gradu

Župan Zoran Janković je v petek, 24. julija, z dvigom zastave na Razglednem stolpu odprl obnovljeni stolp na Ljubljanskem gradu, ki sodi med eno izmed najbolj obiskanih turističnih točk v Sloveniji.

Zadnja obnova sega v leto 1982; ker s tekočim vzdrževanjem ni bilo mogoče odpraviti posledic zamakanja in korozije, se je Festival Ljubljana, upravitelj Ljubljanskega gradu, skupaj z investitorjem Mestno občino Ljubljana in na podlagi izvedenskih mnenj odločil za temeljito sanacijo na petih osnovnih področjih: statična sanacija – obnova samonosne cevne konstrukcije stopnišča, predvsem v spodnjem delu stolpa; zamenjava dotrajanih kamnitih oblog na vrhu stolpa; obnova vseh instalacij (elektro, odvodnjavanje, strelovod); obnova fasade in izvedba usmerjevalnih vizirjev ter izvedba povezav s sosednjimi trakti, predvsem s traktom J, v katerem je predviden Muzej zgodovine Slovencev.

Obnovitvena dela so potekala od oktobra 2008 dalje. V skladu z načeli javnega naročanja je bil kot najugodnejši ponudnik izbrano podjetje SCT. Skupna pogodbena vrednost celotne obnove je 586.000 evrov.

Razgledni stolp je tako ponovno odprt za vas obiskovalce.  Cena ogleda, skupaj z Virtualnim muzejem znaša 3,5 € za odrasle, znižana vstopnica za študente, upokojence in skupine pa 2 €. Na stolp se je mogoče povzpeti vse dni v letu, v poletnem času (1. 5.–30. 9.) med 9. in 21. uro, v zimskem času (1. 10.–30. 4.) pa med 10. in 18. uro. V poletnih mesecih so na Gradu redna vodstva ob 10. in 16. uri, v avgustu pa še ob 11.30, 18. in 20. uri – večerno vodstvo po Gradu se zaključi prav z obiskom Razglednega stolpa in postrežbo penine ali osvežilnega napitka na stolpu. 

Po podatkih Festivala Ljubljana je bilo za ogled Razglednega stolpa in Virtualnega muzeja v letu 2007 prodanih preko 152.000 vstopnic.