ponedeljek, 25. 11. 2013

Ponujamo vam zgodovino na krožniku

V Mestnem muzeju Ljubljana pripravljajo ciklus predavanj »Zgodovina na krožniku«, skozi katerega bomo našo preteklost spoznavali skozi hrano, ki je zaznamovala Evropo z odkritjem Amerike.

Vrsta živil, ki so postala vsakodnevna sestavina naših obrokov, je prišla v Evropo šele po odkritju Amerike. Pred tem ne poznamo »nemškega« krompirja ali »italijanske« paradižnikove omake, nismo uporabljali koruzne moke in olja, niti ne bi bilo koruzne krme za goveda in svinje. Z Evropejci so v Ameriko potovali konji, svinje in goveda, s seboj pa so nosili tisto, kar so v Novem svetu najbolj pogrešali: pšenico, vino in oljčno olje. So se pa na pot čez Atlantski ocean podali tudi »slepi potniki« – bolezni, podgane in pleveli. Izmenjava med Novim in Starim svetom je vplivala in spremenila rastlinsko in živalsko podobo sveta in njene učinke čutimo še danes, globoke sledi pa je pustila tudi v družbi obeh civilizacij.

V sklopu štirih predavanj nas bo dr. Marko Prpič popeljal skozi zgodovino odkritij, ki so napovedala novo dobo v zgodovini človeštva ter nastanek in vzpon velikih imperialnih sil. Skozi hrano (posebej se bomo posvetili koruzi in krompirju) bomo spoznavali začetek dobe, v kateri so si Evropejci prilastili svet. V zaključnem predavanju pa se bomo pomudili pri posledicah te dobe v Novem svetu, tako na krožniku kot sicer.

Kdaj:
vsak prvi ponedeljek v mesecu ob 18. uri - 2. december 2013 ter 6. januar, 3. februar in 3. marec 2014
Kje:
v konferenčni dvorani Mestnega muzeja Ljubljana
Kako:
z brezplačno vstopnico, po katero pridete v trgovino Mestnega muzeja Ljubljana – vstopnice bodo na voljo teden dni pred posameznim predavanjem
Kdo:
dr. Marko Prpič, zgodovinar, ki se je vedno rad posvečal kulturni zgodovini in antropologiji vsakdanjega življenja, še posebej raziskovanju družbenih navad v zvezi s hrano in pijačo

Več informacij na www.mgml.si in info@mgml.si.