petek, 11. 3. 2011

Postavitev Hradeckega mostu

Hradeckega most bo povezal Prule in Trnovo.

V petek, 11. marca 2011, se je začela prestavitev obnovljene litoželezne konstrukcije starega Mrtvaškega mostu na novo lokacijo, kjer bo v podaljšku Hrenove ulice povezoval Grudnovo in Krakovsko nabrežje oziroma Prule in Trnovo. Tu bo kot Hradeckega most namenjen pešcem in kolesarjem.

Obnovljena konstrukcija mostu, ki je bila izdelana v 18. stoletju v takratni livarni v Dvoru pri Žužemberku, ne bo več obremenjena s komunalnimi vodi, ki so na prejšnji lokaciji zastirali pogled na konstrukcijo.

Most je bil prvotno postavljen na lokaciji sedanjega Šuštarskega mostu, leta 1931 pa ga je arhitekt Jože Plečnik prestavil na lokacijo v Moste. Takrat so bile mostu dodane piramide s svetilkami.

Leta 2004 so most zaradi dotrajanosti zgornje konstrukcije zaprli za osebna vozila in začeli s pripravo načrtov za njegovo revitalizacijo. Leta 2009 pa je Mestna občina Ljubljana na podlagi dovoljenja most odstranila.

Po demontaži konstrukcije mostu so odkrili poškodbe robnih vencev in ograje, zato sta se Mestna občina Ljubljana in Zavod za varovanje kulturne dediščine dogovorila, da te elemente naredijo na novo. Obstoječa nosilna konstrukcija je bila v dobrem stanju, zato je bilo poleg manjših popravil potrebno le še čiščenje in ponovna antikorozijska zaščita.

Na javnem razpisu za postavitev mostu je bilo izbrano podjetje Gradis skupina G. Vrednost del znaša 805.260,76 EUR. Dela bodo končana predvidoma do konca aprila letos.