četrtek, 16. 9. 2010

Potuj pametneje, živi bolje

Mestna občina Ljubljana letos že devetič zapored sodeluje v Evropskem tednu mobilnosti, ki poteka od 16. do 22. septembra 2010.

Evropski teden mobilnosti vas vabi, da se v prizadevanju za telesu in okolju prijaznejše načine mobilnosti pridružite desetinam milijonov ljudi po vsej Evropi. Zamenjajte avto za hojo ali kolo in potujte "na lastni pogon" vsaj 30 minut na dan ter se tako pridružite tistim, ki spretno in kar spotoma poskrbijo tako za lastno zdravje kot za manjšo obremenjenost okolja s hrupom in škodljivimi izpusti.

"Potuj pametneje, živi bolje" je osrednja tema Evropskega tedna mobilnosti, ki letos poteka v 30 slovenskih občinah, kar je rekordno število sodelujočih v Sloveniji. 

V Ljubljani je v Evropskem tednu mobilnosti vsak dan namenjen eni od tematik povezanih z bolj zdravim in okolju prijaznejšim prevozom:

  • Četrtek, 16. september 2010 – javni prevoz
  • Petek, 17. september 2010 – kolesarjenje
  • Sobota, 18. september 2010 – mobilnost in zdravje
  • Nedelja, 19. september 2010 – prosti čas
  • Ponedeljek, 20. september 2010 – zelene poti
  • Torek, 21. september 2010 – odgovorna raba avtomobilov
  • Sreda, 22. september 2010 – dan brez avtomobila

Podrobnejše programe po dnevih lahko preberete v spodnjih priponkah, prav tako kot tudi aktivnosti, ki bodo potekale skozi ves Evropski teden mobilnosti.

Več o Evropskem tednu mobilnosti lahko preberete na spletni strani European Mobility Week in slovenski spletni strani Teden mobilnosti.

 

Dan brez avtomobila - zaprta bo Slovenska cesta

V sredo, 22. septembra 2010, ko bo v sklopu Evropskega tedna mobilnosti potekal Dan brez avtomobila, pa bo ves dan za ves promet, z izjemo javnega prevoza in vozil z dovolilnicami, zaprta Slovenska cesta na delu med Šubičevo ulico in Gosposvetsko cesto.

Iz smeri Aškerčeve ceste bo možen promet do Erjavčeve ulice, iz Šubičeve ulice bo omogočeno le desno zavijanje v smeri Aškerčeve ceste. V križišču Slovenska-Gosposvetska-Dalmatinova bo možen promet v vseh smereh, z izjemo prometa v smeri Aškerčeve ceste (zemljevid v priponki).

Ministrstvo za okolje in prostor RS pa je predstavilo tudi promocijski video za Evropski teden mobilnosti 2010, ki si ga lahko ogledate na naslednji povezavi.

 

Dodatne informacije: Vita Kontić, CIVITAS ELAN, Mestna občina Ljubljana, vita.kontic@ljubljana.si