četrtek, 31. 5. 2012

Povezujemo oblikovanje in industrijo

V Osrednjem atriju Mestne hiše je do 18. junija 2012 na ogled razstava »Povezujemo oblikovanje in industrijo«.

Razstava idejnih osnutkov novih pohištvenih izdelkov, ki jo je v ponedeljek 28. maja 2012, odprl ljubljanski podžupan prof. Janez Koželj, je rezultat intenzivnega interdisciplinarnega procesa, v katerem je sodelovalo 17 mladih industrijskih oblikovalcev, mentor profesor Vladimir Pezdirc z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (Oddelek za oblikovanje), pet pohištvenih podjetij in Inštitut za ekonomska raziskovanja. Razstavljeni idejni osnutki ponujajo inovativne rešitve za pohištvene izdelke, kot so postelje, mize, didaktična otroška igrala, luči in oblazinjeno pohištvo.

Pobudnik poslovne verige je Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije, ki med svoje prioritetne razvojne naloge uvršča spodbujanje vloge kreativnih industrij v gospodarstvu regije.

Kreativne industrije so v razvitih gospodarstvih že dolgo prepoznane kot vodilo razvoja in pomemben element konkurenčnosti gospodarstva. »Skozi izvajanje aktivnosti v mednarodnem projektu Kreativna mesta smo prepoznali razvojni potencial kreativnih industrij za Ljubljansko urbano regijo. Ustanovili smo Center kreativne ekonomije, ki v sodelovanju s partnerji izvaja poslovna izobraževanja in spodbuja povezovanje ustvarjalcev s področja kreativnih industrij z drugimi gospodarskimi panogami. Rezultat večmesečnega dela je razstava Povezujemo oblikovanje in industrijo, ki bo nadaljevanje v obliki prototipov idejnih rešitev doživela novembra na pohištvenem sejmu Ambient 2012,« je uvodoma pojasnila direktorica RRA LUR mag. Lilijana Madjar.

Slavnostni govornik, profesor Janez Koželj, podžupan Mestne občine Ljubljana, je spomnil, da imamo v Sloveniji dolgoletno tradicijo pohištvene industrije in smo že imeli obdobja, ko so slovenski pohištveni izdelki bili uspešni na tujih trgih. Da bomo uspešni tudi v času globalne konkurenčnosti, pa je ključno prav vključevanje oblikovalcev v nastajanje novih produktov. »Oblikovalci in vsi drugi ustvarjalci kreativnih industrij so pomembni akterji razvoja. Imajo sposobnost drugačnega razmišljanja in oblikovanja rešitev, ki nas premikajo naprej. V današnjem času je še toliko bolj pomembno, da jih skozi različne projekte vključujemo v gospodarski razvoj mesta, regije in države,« je dejal prof. Janez Koželj.

Obiskovalce razstave sta pozdravili tudi prof. dr. Julijana Kristl, prorektorica Univerze v Ljubljani in Mojca Škrinjar, državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter mestna svetnica. Prof. dr. Julijana Kristl je dejala, da takšni projekti dokazujejo, da fakultete Univerze v Ljubljani gospodarstvu zagotavljajo visoko usposobljene kadre, ki s svojim znanjem lahko pomembno pripomorejo k razvoju slovenskega gospodarstva in družbe. Po mnenju državne sekretarke Mojce Škrinjar pa bo v prihodnje pomembno spodbujati oblikovanje vezi med gospodarstvom in izobraževanjem na vseh stopnjah izobraževalnega procesa.

Pobudniki poslovne verige, Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije in partnerji, so z dosedanjim potekom dela zadovoljni. Poslovna veriga se kaže kot uspešen pristop k povezovanju ustvarjalcev kreativnih industrij in gospodarstva. RRA LUR si bo v prihodnje prizadevala k vzpostavitvi novih poslovnih verig, ki bodo omogočile sodelovanje tudi na drugih vsebinskih področjih.

Partnerji prve poslovne verige:

• 17 mladih industrijskih oblikovalcev, študenti in diplomanti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, Oddelek za oblikovanje
• mentor prof. Vladimir Pezdirc, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Oddelek za oblikovanje
• Pohištvena podjetja: Maremico d. o. o., Mizarstvo Amek, Andrija Đalić s.p., Mizarstvo Strahovnik, Domen Strahovnik s.p., Špac d. o. o., Tapetništvo Luka Debevec s. p.
• Inštitut za ekonomska raziskovanja
• Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije

Več informacij o projektu Creative Cities lahko preberete na naslednji povezavi

RRA LUR