ponedeljek, 14. 3. 2011

''Pozdrav pomladi – Gregorčki''

V petek, 11. marca, je bila med 17.30 in 20. uro ob Gradaščici na Eipprovi ulici, že šestnajsto leto zapored, tradicionalna otroška prireditev ''Pozdrav pomladi – Gregorčki''.

''Pozdrav pomladi'' je prireditev, s katero se v Ljubljani spominjamo starega običaja, ko so obrtniki po vodi spuščali lesene cokle z gorečimi svečkami in se tako veselili, da s prihodom pomladi pri delu ne bodo več potrebovali luči.

Po starem julijanskem koledarju se pomlad namreč pričenja na dan svetega Gregorja, to je 12. marca.

Na predvečer svetega Gregorja predvsem otroci spuščajo po Gradaščici v Trnovem različno oblikovane ladjice iz papirja ali lesa, v katere dajo svečke. Te plavajoče lučke imenujemo "barčice svetega Gregorja" ali "Gregorčke". Za še bolj pravljično vzdušje pa poskrbijo številne bakle in vrtni ognji na bregovih Gradaščice.

Prireditev je bila popestrena s spremljevalnim kulturnim programom, ki ga je pripravilo Družinsko gledališče Kolenc in učenci glasbene šole Ljubljana Vič-Rudnik. Tudi letos je sodeloval Slovenski etnografski muzej, kjer so v okviru otroških delavnic otroci izdelovali ladjice, namenjene prav temu dogodku.

Turizem Ljubljana