ponedeljek, 12. 1. 2004

Poziv županje Danice Simšič vsem slovenskim županom in županjam k sodlidarnosti

Svetovno znana flavtistka Irena Grafenauer je na sprejemu pri predsedniku države, ob podelitvi najvišjega državnega odlikovanja - zlatega častnega znaka svobode Republike Slovenije, na javnost naslovila prošnjo za pomoč, kajti zbolela je za težko ozdravljivo boleznijo. Za ozdravitev potrebuje ustreznega darovalca kostnega mozga. Županja MOL Danica Simšič je v zvezi s tem na županje in župane vseh slovenskih občin ter na vse prebivalce Slovenije naslovila poziv k solidarnosti.

V pozivu je županja zapisala:

Spoštovani!

Pravijo, da dokler živimo, upamo. Da je upanje zadnje, ki umre. In tudi ko z besedami sporočamo nasprotno, globoko v sebi še vedno upamo.

Glas Irene Grafenauer je bil glasen in upajoč. Prosila je za pomoč, ki bi edina lahko ohranila njeno upanje. Prosila je za darovanje kostnega mozga.

Vem, da postopki zahtevnih priprav že potekajo, vem pa tudi, da je na preizkušnji naša človeška solidarnost. Ne le zaradi Irene Grafenauer, ampak tudi zaradi upanj številnih drugih Slovenk in Slovencev, obolelih za levkemijo in ljudi širom po svetu.

Darovanje krvi in posledično krvnega mozga je najvišja oblika človekoljubnega dejanja in solidarnosti, saj praviloma ne veš, komu bo pomagala rešiti ali ohraniti življenje.

Zato moj poziv ne velja le kolegicam županjam in kolegom županom, da v svojih okoljih spodbudijo odločitev za testiranje, ampak vsem ljudem v naši domovini. Zaradi Irene in zaradi vseh, ki trpijo zavoljo te neusmiljene bolezni.

Izkažimo svojo človečnost!

S spoštovanjem,
Danica Simšič
županja Ljubljane

Pozivu so se nemudoma odzvali župani občin Mengeš, Ig, Jesenice in Celje.

Ljubljanska županja Danica Simšič se je odločila, da ne bo le pozivala, ampak da se bo tudi sama udeležila testiranja.