petek, 4. 10. 2019

Praznik živali in njihovih oskrbnikov v ZOO Ljubljana

4. oktober je svetovni dan živali in mednarodni dan oskrbnikov živali. V Živalskem vrtu Ljubljana bomo ta poseben dan z zanimivim programom obeležili to soboto in nedeljo, 5. in 6. oktobra 2019.

Oranžna pentlja, simbol svetovnega dne živali

Prvotni namen svetovnega dne živali, ki ga obeležujemo že od leta 1932, je bil osveščanje javnosti o ogroženih in skoraj izumrlih živalskih vrstah, danes pa je ta dan posvečen vsem živalim, s katerimi si delimo planet in s katerimi smo neizogibno povezani.

Mednarodni dan oskrbnikov živali

foto

Od leta 2015 na pobudo združenj oskrbnikov International Congress of Zookeepers 4. oktobra, na svetovni dan živali, obeležujemo tudi mednarodni dan oskrbnikov živali. Praznujejo prav vsi strokovnjaki, ki neumorno delajo in so svoje življenje posvetili reševanju vrst s pomočjo programov ohranjanja in razmnoževanja ter izobraževanja in raziskovanja za rešitev ogroženih vrst, ki se zaradi človeka soočajo z izumrtjem. Ogroženi so tudi ekosistemi in s tem življenjska okolja živali. Prav skrbništvo in upravljanje populacij je zadnje upanje za mnoge ogrožene vrste.
Vizija združenja je povezovanje oskrbnikov živali na globalni ravni z najvišjimi standardi profesionalne oskrbe živali, ki prispeva k raznolikemu in trajnostno naravnanemu svetu, kjer divjinske živali in njihova življenjska okolja ne bodo več ogroženi.
Poslanstvo je izmenjava izkušenj in znanj, z namenom izboljšanja strokovnosti oskrbnikov v korist živali, ki so pod njihovo oskrbo ter povečati ozaveščenost in ukrepe, ki bodo globalno prispevali k ohranjanju prostoživečih živali.

Pomembna vloga oskrbnikov v Živalskem vrtu Ljubljana

foto

Živali v ZOO Ljubljana redno oskrbuje 18 oskrbnikov, ki so razdeljeni v štiri skupine in več izmen, saj njihovo delo poteka preko ves dan in tudi ponoči, ne glede na letni čas in vremenske razmere. Oskrbniki vsak dan po utečenem urniku skrbijo za dobro počutje živali in jim nudijo vso potrebno nego, čistijo njihove prostore in jih razkužujejo, živali hranijo, tehtajo in opazujejo ter jim po potrebi dajejo tudi zdravila. Sodelujejo pri premestitvah, transportih in načrtovanju novih ograd. Pri tem ves čas skrbijo tudi za varnost obiskovalcev in živali. Delo je lahko zelo naporno in terja od oskrbnikov dobro psihofizično pripravljenost. Oskrbniki poleg naštetega trenirajo živali in zagotavljajo obogatitev njihovega življenjskega prostora, saj je to za dobrobit živali izjemnega pomena. So tudi povezovalni člen med živaljo in veterinarjem, saj navadno prvi opazijo morebitno spremenjeno vedenje, znake bolezni, poškodbo ali kaj drugega. Del svojega delovnika namenijo tudi stikom z obiskovalci, odgovarjajo na njihova vprašanja in jim preko različnih programov približajo živali.

Praznujmo praznik živali skupaj

V Živalskem vrtu v soboto in nedeljo, 5. in 6. oktobra, pripravljajo pester praznični program: 

 • Ustvarjalne delavnice
  sobota in nedelja, 5. in 6. oktober, od 15. do 17. ure
  izdelava igral in priboljškov za papige in male opice

 • Igrala in priboljški za živali
  sobota, 5. oktober

  ob 10.00 Surikata: brskanje po zemlji
  ob 10.15 Rjavi medved: Poišči me!
  ob 11.00 Azijski lev: nekaj diši po …
  ob 12.30 Navadni vari: pojdimo skozi majhen tunel
  ob 13.00 Perzijski leopard: Ugani, katera začimba je to!
  ob 15.00 Ris: vreča presenečenja
  ob 15.30 Sajmiri: viseče kroglice  

  nedelja, 6. oktober 
  ob 10.00 Kanadski volk: nekaj diši po …
  ob 11.00 Kalifornijski morski lev: slastna hobotnica
  ob 11.25 Emu: slastni zeleni listi
  ob 14.15 Sibirski tiger: plezanje na steber
  ob 14.30 Azijski slon: dišeča lubenica
  ob 15.15 Divja svinja: iskanje kostanjev
  ob 16.30 Šimpanz: vrečka priboljškov