sreda, 27. 10. 2004

Predsednik Bolgarije Georgij Parvanov na obisku

Županja MOL Danica Simšič je včeraj, v Mestni hiši sprejela bolgarskega predsednika Georgija Parvanova.

Bolgarski predsednik je v okviru uradnega obiska v Sloveniji, na katerega ga je povabil predsednik RS dr. Janez Drnovšek, obiskal tudi županjo MOL Danico Simšič.

Glavno mesto Bolgarije je Sofija, ki ima 1.220.000 prebivalcev. Področje mesta vključuje 3 mesta: Bankya, Novi Iskar in Buhovo ter 34 vasi, od leta 1961 se njihove aktivnosti in gradnja koordinira skupaj z glavnim mestom Sofija. Bolgarska prestolnica Sofija leži v zahodnem delu države in je središče gospodarskega, političnega in kulturnega življenja. Pravzaprav je edino večje mesto v državi. V njem se moderni urbani duh meša s stoletno tradicijo. Mesto Sofija je drugi največji lastnik nepremičnin, takoj za državo. Ima svojo finančno ustanovo - Sofijsko mestno banko, ki velja za eno najbolj stabilnih finančnih ustanov v državi. S Sofijo ima Ljubljana stike v okviru srečanj Zveze prestolnic srednje in JV Evrope, katere ustanovna članica je Sofija.

Zadnje srečanje predstavnikov Mestne občine Ljubljana in predstavnikov Sofije je bilo na 7. Konferenci županov prestolnic držav kandidatk za vstop v EU, Dunaj in Berlin od 25. do 27. marca 2004 v Ljubljani, ki sta se je udeležila Vladimir Kisiov, predsednik Mestnega sveta Sofije in Milena Stefanova, vodja Komisije Mestnega sveta Sofije za lokalno samoupravo.