petek, 26. 10. 2018

Predstavnika Evropske kolesarske federacije navdušena nad Ljubljano

Ljubljano sta ta teden obiskala predstavnika Evropske kolesarske federacije (European Cyclists' Federation – ECF) Marcio Deslandes in Froso Christofides, ki sta se prišla na lastne oči prepričati o razvoju Ljubljane v kolesarjem vse bolj prijazno mesto.

Med obiskom smo jima med drugim predstavili dosežke in načrte Mestne občine Ljubljana na področju kolesarjenja, v sodelovanju s Turizmom Ljubljana razkazali Ljubljano kot zeleno turistično destinacijo, s pomočjo Gospodarskega razstavišča ter Dekona pa tudi kot uspešno gostiteljico ter organizatorico številnih mednarodnih kongresov. Spoznali smo ju z različnimi organizacijami in skupinami, ki v Ljubljani in Sloveniji prispevajo k razvoju in promociji kolesarjenja.

Skupni prometni prostor pri nas 'deluje'

Gosta sta izrazila navdušenje nad Ljubljano in prizadevanjem za izboljšanje kolesarjenja. »Skoraj neverjetno je, kako se je Ljubljana razvila v zadnjih letih, odkar sem bil zadnjič tukaj. Posebej pozitivno je, da ste uspeli uresničiti zamisli o skupnem prometnem prostoru. V nekaterih mestih opažamo nestrpnost na primer med pešci in kolesarji, ki si delijo iste površine, pri vas pa to 'deluje',« je poudaril Deslandes, njegova sodelavka pa je pohvalila sodelovanje nevladnih organizacij pri razvoju Ljubljane.
»Veseli me, da Ljubljana uspešno udejanja tako pristop od spodaj navzgor kot od zgoraj navzdol. Dobro je, da se lahko vodstvo mesta in občani ter predstavniki civilne družbe srečajo na sredini in poiščejo skupne rešitve,« je dejala Christofides.

Dobro sodelovanje z nevladnimi organizacijami

Skupaj s predstavniki Slovenske kolesarske mreže, Ljubljanske kolesarske mreže, BTC-ja in njegove ženske kolesarske ekipe, članov kolesarskega društva LPP in drugih zagovornikov kolesarjenja smo se pod vodstvom podžupana prof. Janeza Koželja odpravili tudi na kolesarski ogled Ljubljane. Ustavili smo se pri KoloParku v Šiški, ki je prvi med tremi tovrstnimi poligoni v mestu, kjer nam je KD Rajd prikazal njegovo uporabo in predstavil še druge podobne ureditve za kolesarje.

kolesarji

Ogled smo zaključili na Kongresnem trgu, kjer smo se srečali s sodelavci še nekaterih drugih organizacij. Predstavniki Mreže za prostor, Koalicije za trajnostno prometno politiko in CIPRE Slovenija, društva za varstvo Alp, BTC-jeve ženske kolesarske ekipe, ŠD Golovec Trails, Kolesarskega društva LPP, Liste kolesarjev in pešcev ter LMC – zelena dostava so izpostavili svoj doprinos k trajnostnem razvoju Ljubljane in predstavili nekaj najvidnejših dejavnosti ter projektov predvsem s področja trajnostne mobilnosti.

Osmo mesto na lestvici kolesarjem prijaznih mest

Predstavnika ECF glede na videno ne preseneča, da se je Ljubljana zaradi izboljšav na področju kolesarjenja MOL leta 2015 Ljubljana prvič uvrstila na lestvico 20 kolesarjem najbolj prijaznih mest na svetu in zasedla 13. mesto, lani pa je svoj rezultat še izboljšala: zasedla je visoko 8. mesto lestvice »Copenhagenize Bicycle Friendly Cities Index 2017«.

ECF posebej pozdravlja tudi odločitev MOL, da pristopi k mednarodni mreži Mesta za kolesarje, ki deluje v okviru ECF in v katero smo se vključili lani, zaznamovali pa s posebnim kolesarskim dogodkom aprila letos.

Več o kolesarjenju v Ljubljani lahko preberete tukaj.