torek, 18. 9. 2018

ETM 2018: Preizkusili smo OVIRANtlon in kolesarili

V okviru Evropskega tedna mobilnosti smo tudi letos pripravili OVIRANtlon, poligon, na katerem so se obiskovalci lahko seznanili s preprekami, s katerimi se v vsakdanjem življenju srečujejo gibalno ovirani, slepi in slabovidni ter gluhi in naglušni.

Predstavniki LPP so ob tej priložnosti predstavili nizkopodni avtobus in avtobus neoplan z rampo ter ozaveščali o uporabi javnega prevoza za vse potnike. Poligon je bil v prvi vrsti namenjen spoznavanju raznih oviranosti, predstavitev avtobusov in možnosti prevoza LPP pa je bila namenjena predvsem osebam z oviranostmi, da se seznanijo z načini in možnostmi uporabe javnega prevoza ter jih tudi preizkusijo.

 avtobus lpp

Poligon na Kongresnem trgu so pripravili Svet za odpravljanje arhitekturnih in komunikacijskih ovir MOL, Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine in Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije.

Po Ljubljani smo kolesarili s podžupanom prof. Janezom Koželjem

Kongresni trg smo izbrali tudi za izhodišče kolesarjenja pod vodstvom podžupana prof. Janeza Koželja, na katerem so si svetniki Mestnega sveta MOL, sodelavci Mestne uprave MOL, javnih podjetij in zavodov ter vodje Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji in Informacijskega središča Hiše Evropske unije ogledali nekaj nedavno izvedenih projektov, s katerimi izboljšujemo razmere za kolesarjenje v Ljubljani. Udeleženci kolesarjenja so na treh lokacijah ob njihovi poti opravili tudi meritve hrupa.

prof. Koželj

Trasa kolesarjenja je potekala od Kongresnega trga po Slovenski, Cankarjevi, Župančičevi, Gosposvetski cesti in Dalmatinovi ulici ter naprej po Petkovškovem nabrežju do Vrazovega in Ambroževega trga ter Skate parka, nato pa po Poljanski ulici in Ciril Metodovem trgu do Mestne hiše.

meritve hrupa
Meritve hrupa smo opravili na Kongresnem trgu, Gosposvetski cesti in pred Mestno hišo.