petek, 29. 3. 2019

Prejeli smo nagrado za najboljšo mestno občino na področju e-mobilnosti

Na konferenci e-mobilnost v občinah 2019, ki je potekala na Brdu pri Kranju, smo prejeli nagrado za najboljšo mestno občino na področju e-mobilnosti.

Med glavnimi argumenti za podelitev priznanja je navedeno: Mestna občina Ljubljana v Sloveniji velja na tem področju za najbolj razvito. Nenazadnje je v prestolnici vse bolj razširjen sistem souporabe (električnih) avtomobilov, sistem souporabe koles, za promet je zaprt mestni center, dodano vrednost razvejani mreži avtobusov mestnega prometa pa dajejo parkirišča sistema P+ R.

Elektromobilnost v Ljubljani

Električni pogon je okolju prijaznejši od fosilnih goriv, zato smo že leta 2013 sprejeli Strategijo elektromobilnosti v Mestni občini Ljubljana, s katero smo nadgradili že sprejete trajnostno naravnane strategije in ukrepe.

Skladno s Strategijo aktivno sodelujemo s partnerji, ki vzpostavljajo polnilnice za električna vozila. S širitvijo mreže polnilnic, ki so na javnih površinah brezplačne za uporabo, voznike spodbujamo, da uporabljajo električna vozila, in tako prispevajo k čistejšemu zraku ter manjšemu hrupu v mestu.

Leta 2016 smo uvedli projekt souporabe 100 % električnih avtomobilov Avant2Go. Sistem, katerega celotna storitev (rezervacija, odklepanje vozila, zagon motorja, končno plačilo) poteka preko mobilne aplikacije, je razvilo podjetje Avantcar. Uporabniki z vsakim kilometrom uporabe prihranijo 100 gramov izpustov CO2, z najemom namesto lastništva znižujejo stroške mobilnosti, potujejo brez škodljivih izpustov in ne povzročajo hrupa.

Kavalir

Električna vozila uporabljamo tudi v javnih podjetjih in zavodih ter Mestni upravi Mestne občine Ljubljana, zelo priljubljeni pa so tudi električni Kavalirji, ki brezplačno vozijo po središču mesta, ki je namenjeno le pešcem in kolesarjem.