petek, 24. 8. 2018

Prenavljamo za vas: dela na Gosposvetski in Slovenski cesti ter Dalmatinovi ulici se končujejo

Prenova območja Gosposvetske in Slovenske ceste ter Dalmatinove ulice je v zaključni fazi in če bo vreme dopuščalo, jih bomo za motorni promet odprli v začetku naslednjega tedna.

Nova podoba Gosposvetske ceste

Gosposvetska cesta

Gosposvetska cesta je pomembna mestna vpadnica. Njena prenova je del obsežnega projekta preureditve mestnega središča in sledi trajnostni politiki mobilnosti, je izpostavil podžupan prof. Janez Koželj, in dodal, da smo že leta 2014 prejemali pobude za ureditev tega območja in omejitev motornega prometa, ki bi okoliškim stanovalcem olajšal bivanje, trgovcem pa omogočil večjo vidnost v prijaznejšem okolju.
Cesto smo celovito prenovili, vključno z zamenjavo vodovoda, kanalizacije, plinovoda, vročevoda in javne razsvetljave. Podoba Gosposvetske ceste sledi videzu Slovenske ceste, več prostora je namenjenega pešcem in kolesarjem. Ob njej in ob Dalmatinovi ulici smo zasadili drevored, ki ga sestavlja 80 dreves. Na Gosposvetski smo zasadili drevesa tipa črni gaber (Ostrya carpinifolia) - izbrali smo jih zaradi transparentnosti krošnje, ki z barvanjem listja skozi letne čase vnaša v ulico svojevrstno dinamiko - na Dalmatinovi ulici pa drevesa tipa mokovec (Sorbus Aria).
Na vseh pomembnih točkah (križiščih, prehodih, avtobusnih postajališčih) smo uredili taktilne oznake za slepe, ob cesti pa bomo namestili tudi 80 stojal za kolesa. Mimoidoči si lahko odpočijejo tudi na novi klopi tipa »Ljubljana« ter občudujejo monolitno bronasto spominsko obeležje Martinu Lutru pred evangeličansko cerkvijo.

Gosposvetska cesta
Prenovljene Gosposvetske ceste se veselijo tudi lastniki poslovnih prostorov ob njej, ki so že leta 2014 na Mestno občino Ljubljana poslali prošnjo za oživitev tega območja po zgledu prenovljene Slovenske ceste.

Prenova Dalmatinove ulice

Na Dalmatinovi ulici smo zožili vozni pas in tako na severni strani pridobili dodaten prostor za kolesarsko steze proti zahodu, kar pomeni, da bodo kolesarji zdaj lahko vozili v obe smeri.

Spremenjen prometni režim

Po prenovi bo na Gosposvetski cesti veljal spremenjen prometni režim. Na križišču s Slovensko cesto bodo vozniki lahko peljali le naravnost na Dalmatinovo ulico (zavijanje levo na Slovensko cesto ne bo več mogoče).
Na odseku med križiščem s Celovško cesto in Zupančičevo ulico smo ukinili en vozni pas v smeri proti središču mesta, v nasprotni smeri pa ni več ločenega desnega zavijalnega pasu na Tivolsko cesto. S tem smo dobili dodatne površine za pešce in kolesarje.

Na Dalmatinovi ulici prometni režim ostaja enak.

Vrednost celotne investicije je znašala 5 milijonov evrov.

Zahvala meščanom

župan Zoran Janković

Župan Zoran Janković se je zahvalil vsem meščankam in meščanom, ki so z razumevanjem sprejeli dela na tem območju, še posebej pa voznikom, ki so s pravočasnim načrtovanjem svojih poti poskrbeli, da zaradi zapore na okoliških cestah ni bilo pretirane gneče.

Nadaljujemo s prenovami več cest

Na številnih cestah po Ljubljani te dni potekajo obnovitvena dela, ki bodo, če bo vreme dopuščalo, končana do začetka novega šolskega leta. Do konca tega tedna je med drugim zaprta Karlovška cesta, v soboto in nedeljo bo zaprta tudi Miklošičeva ulica. Končujejo se dela na Grablovičevi ulici. Vodja Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet David Polutnik je povedal, da načrtujemo tudi nadaljnje urejanje kolesarskih povezav, za katere smo prejeli evropska sredstva. Z evropskimi sredstvi bomo uredili P+R parkirišče v Stanežičah. Tudi v okviru evropskega kohezijskega projekta Čisto zate, v okviru katerega bo naslednjih treh letih prenovljenih kar 261 cest, dela že potekajo.

sodelujoči na novinarski konferenci
Prenovo območja so predstavili podžupan prof. Janez Koželj, Slobodan Latinović, tehnični direktor KPL d.o.o., in Radenko Ćubić, direktor KPL d.o.o., projektant Boštjan Račič, David Polutnik, vodja Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL, arhitekt Rok Žnidaršič, Martin Horvat, vodja arheoloških izkopavanj ter župan Zoran Janković.

Neprecenljive arheološke najdbe

Vodja arheoloških izkopavanj Martin Horvat je izpostavil izjemen pomen najdenih arheoloških ostankov, s katerimi dopolnjujemo zgodbo o bogati zgodovini Ljubljane. Podrobnosti o tem, kaj so arheologi našli na Gosposvetski in Slovenski cesti, preberite tukaj.