torek, 9. 5. 2017

Prenovljena Švicarija

8. maja 2017 je v osrčju parka Tivoli svoja vrata odprla prenovljena Švicarija, sodoben umetniški center, prostor ustvarjanja številnih umetnikov ter osrednje prizorišče letošnjega grafičnega bienala.

Na Mestni občini Ljubljana smo s prenovo nekdanjega hotela Švicarija pridobilli 2.232,40 m² obnovljenih površin za potrebe umetniškega centra. S tem smo povečali število umetniških ateljejev in zagotovili pogoje za delovanje perspektivnih ustvarjalcev s področja vizualnih umetnosti.
S koncentracijo ateljejev v Tivoliju bomo vzpostavili umetniško četrt, ki ne bo zgolj delovni prostor umetnikov, temveč odprti javni prostor s prepoznavnimi promocijskimi, pedagoškimi in turističnimi programi.

170508 otvoritev prenovljene Svicarije nrovan 035

V prenovljeni Švicariji je 11 kiparskih in slikarskih ateljejev, 2 ateljeja za mlade umetnike in 4 umetniške rezidence za mednarodno izmenjavo umetnikov. Celotno pritličje je namenjeno javnemu programu – razstavam in drugim prireditvam ter izobraževalnim programom, ki jih bo izvajal Mednarodni grafični likovni center. Tako se bo objekt v programskem smislu povezal z javnim zavodom Mednarodni grafični likovni center, ki deluje je v Tivolskem gradu, ter z osrednjimi slovenskimi galerijami, ki so v neposredni bližini.

170508 otvoritev prenovljene Svicarije nrovan 037

Investicija, ki jo je v celoti financirala Mestna občina Ljubljana, je znašala 5,7 milijonov evrov.