torek, 9. 6. 2020

Prenovljena Trubarjeva ulica

Končali smo celovito prenovo Trubarjeve ulice ter priključnih ulic, s katero je celotno območje dobilo povsem nov videz.

Prenova je vključevala obnovo in gradnjo kanalizacije, vodovoda, plinovoda, vročevoda, optične infrastrukture ter javne razsvetljave, hkrati pa smo prenovili tudi priključne ulice, in sicer Obrežno stezo, ulico Za čreslom, Kastelčevo, Znamenjsko in Usnjarsko ulico do Petkovškovega nabrežja na jugu, Resljevo cesto do Zmajskega mostu ter Prečno in Vidovdansko ulico na severu. Ulico smo še dodatno ozelenili z novimi drevesi. 

Zelo zahteven projekt prenove so pripravili v biroju ATELIERarhitekti, dela je izvajal KPL skupaj s podjetjem Nigrado.

Bronasta plošča na začetku ulice

Na začetku Trubarjeve ulice, pri Prešernovem trgu, smo položili bronasto ploščo, izrez nedokončane lavirane risbe z naslovom Perspektivična upodobitev Ljubljane, mojstra Folperta van Ouden Allena iz leta 1660, ki prikazuje potek Trubarjeve ulice od današnjega Prešernovega trga do cerkve sv. Petra. 

Na plošči je v celoti prikazano nekdanje predmestje, pomemben del Ljubljane za obzidjem, ki je bil ločen od jedra mesta - Mestnega, Starega in Novega trga, a hkrati z njim neločljivo povezan.
Na tem območju so se takrat zgostile večinoma umazane dejavnosti (o močni usnjarski obrti pričajo številna še danes ohranjena imena), ki so bile izrinjene proti mestnim robovom.

Mlinski kamni pripovedujejo svojo zgodbo

foto

S prenovo ulice smo razkrili še nekatere zgodovinske zgodbe tega najstarejšega ljubljanskega predmestja. Med drugim zgodbo o mlinskih kamnih iz 17. stoletja, ko je na križišču Trubarjeve in Prečne ulice delovala gostilna Pri mlinskem kamnu, ki je dobila ime po mlinskih kamnih, ki so jih prodajali v sosednji hiši.
Mlinski kamni, ki smo jih zdaj postavili na križišče obeh ulic, pa so zdaj v toplih dneh prostor za sedenje.

 

Preberite tudi: